De Britse ondernemer Arthur Kay (23) maakt op basis van een gepatenteerde proces met zijn bedrijf Bio-bean twee soorten biobrandstof van de restanten die overblijven na het maken van koffie: hoogwaardige biodiesel en pallets, korrels die goed branden. Zo wordt het opwekken van energie schoner, lokaal en goedkoper. Kay wil het -stevige- prijzengeld investeren in een opschaling van zijn productiecapaciteit en uitbreiding door heel Groot-Brittannië. Door zijn technologie in licentie uit te geven, denk hij vrij snel ook internationaal te kunnen gaan.
Doe het niet alleen
Maar vandaag gaan hij en zijn team even flink feesten. ‘Ik ben helemaal van de kaart,’ reageert Kay tegen Sprout. ‘Het is de grootste prijs in zijn soort en een geweldige bevestiging dat we op de goede weg zijn.’ Of zijn jeugdige leeftijd de jury over de streep heeft getrokken? ‘Eerlijk gezegd denk ik van niet. Ik heb als jonge ondernemer een team van heel ervaren financiële experts en chemici en andere ingenieurs om me heen verzameld, we doen dit echt als een team. Dat adviseer ik alle jonge ondernemers: doe het niet alleen, maar ga op zoek naar mensen die net zo goed zijn als jezelf, of liever nog: beter.’
Fargreen
De winnaar van de tweede prijs in de Green Challenge ligt min of meer in lijn met de ‘upcycling’ van Kay: Fargreen uit Vietnam gebruikt resten van rijstplanten als materiaal om champions op te kweken. Zo voorkomt ondernemer Trang Tran dat de overblijfselen na de rijstoogst worden verbrand. Dat scheelt jaarlijks miljoenen tonnen aan broeikasgassen en helpt boeren aan maar liefst 50 procent meer omzet. Tran heeft nu 200.000 euro extra startkapitaal voor zijn business, met dank aan de Postcodeloterij.
Postcodeloterij
De Postcode Lottery Green Challenge, zoals de duurzaamheidswedstrijd voluit heet, trok dit jaar 324 inzendingen uit 57 landen. Twee Nederlandse finalisten, de duurzame festivaltent One Night’s Tent en Bluerise, dat energie uit zeewater wint, legden het af tegen de winnaars. Ook een Franse inzending, Turbosail, miste de jackpot. Sprout testte onlangs overigens de One Night’s Tent.
De Green Challenge wordt georganiseerd door Stichting DOEN, aanjager van duurzame, sociale en culturele vernieuwers. Deelnemers aan de Green Challenge komen ook in aanmerking voor vervolgfinanciering. Dat werd tot nu toe vier keer gedaan, zoals in Ecovative, de winnaar in 2008 en Qurrent, winnaar van de eerste editie.
Lees ook:
Vijf ondernemers die de wereld duurzamer maken