1. Btw-regels e-producten ‘volstrekt onwerkbaar’
De nieuwe Europese btw-regels voor digitale producten zijn volgens PvdA vooral voor kleinere ondernemers ‘volslagen onwerkbaar’. De administratieve chaos door de regels zou zelfs zo groot zijn dat online verkopers gedwongen zijn hun bedrijf op te geven. Sinds 1 januari moeten ondernemers die producten verkopen als films, muziek en e-books btw afdragen in het land waar de consument woont. Daardoor krijgen ondernemers te maken met 75 verschillende btw-tarieven. De PvdA wil dat staatssecretaris Wiebes en eurocommissaris Pierre Moscovici actie ondernemen om de administratieve rompslomp te verkleinen.
2. Adyen zet bitcoin aan voor Spotify en Uber
Het Nederlandse succesnummer Adyen timmert mede dankzij een verse investering van 250 miljoen euro flink aan de weg met zijn mondiaal online betaalsysteem, maar bitcoin ontbrak nog in de portefeuille van de Amsterdammers. Om dat recht te zetten heeft het bedrijf van oprichter Pieter van der Does nu besloten te gaan samenwerken met zijn bitcoin-evenknie Bitpay. Die integratie betekent dat de 3.500 Adyen-klanten, waaronder ook bekende namen als Uber, Facebook en Spotify, bitcoins kunnen accepteren. Bitpay, ’s werelds grootste bitcoinbetaaldienst, noemt het Nederlandse bedrijf ‘een sterke partner om het gebruik van bitcoin wereldwijd te laten groeien’. Ons dunkt.
3. Afstuderen op je eigen bedrijf
Ondernemende studenten van de Hanzehogeschool in Groningen kunnen vanaf vrijdag afstuderen op hun eigen bedrijf. De hogeschool merkt naar eigen zeggen dat studenten steeds meer belangstelling krijgen voor ondernemerschap, maar dat sommige studenten afhaken omdat ze het te druk hebben met hun bedrijf. De tien tot twintig studentondernemers die jaarlijks van de regeling gebruik mogen maken moeten natuurlijk wel een goed business model, een uitgewerkt bedrijfsplan en een break even-prognose kunnen overleggen.
4. Plugin waarschuwt voor internetoplichters
De Nederlandse prijsvergelijkingsplugin Yippie! is met Media Markt een test begonnen waarbij gebruikers worden gewaarschuwd wanneer zij per ongeluk op een nep-webshop van Media Markt terechtkomen. Dat is hard nodig, stellen beide bedrijven, want het aantal malafide webshops blijft maar groeien. Het verdienmodel van Yippie! is nog steeds gebaseerd op een plugin die tijdens het online winkelen prijzen vergelijkt. Het bedrijf van Maurice Kroon krijgt van webshops een commissie van gemiddeld 4 procent voor elke bestelling die via de plugin tot stand komt.
5. Meer zzp’ers, minder faillissementen
13.284, zoveel zzp’ers gingen in januari volgens de KvK van start. En dat is 7,6 procent meer dan in januari 2014. Omdat tegelijk het aantal faillissementen met 26 daalde, van 692 in januari 2014 naar 513 afgelopen maand, durft de KvK de stelling aan dat het economisch herstel doorzet. Voor de detailhandel, goed voor ongeveer een derde van alle faillietverklaringen, is het beeld minder rooskleurig: 148 winkelbedrijven gingen in de eerste maand op de fles, tegen 112 een jaar eerder. Het aantal nieuwe mbk-bedrijven (2-249 werknemers) was in januari met 2216 stuks ongeveer gelijk aan een jaar eerder.
6. Lasers op de milieulijst
De vogelverjagende laserapparatuur van 25 onder de 25-ondernemer Steinar Henskes is door de overheid op een lijst gezet met milieuvriendelijke investeringen die fiscaal worden bevoordeeld, tussen bijvoorbeeld zuinige auto’s en zonnecellen. Vogels zien de laserstraal van Henskes’ Bird Control Group als een naderend fysiek gevaar, maar verder wordt ze geen haar – of veer – gekrenkt. Ook treedt er, in tegenstelling tot veel andere verjaagmethoden, geen gewenning op. Dankzij de opname in de lijst met aftrekposten zou het fiscale voordeel voor klanten van Henskes in het eerste jaar kunnen oplopen tot 1400 euro.
7. En dan dit: Insectenkweker voert productie op
Insectenkweker Protix Biosystems gaat flink uitbreiden. De voormalige Sprout-challenger uit Dongen krijgt een grotere fabriek waar het duizend ton vliegenlarven per jaar wil gaan produceren. Het bedrijf van Kees Aarts krijgt daarbij een kapitaalinjectie uit het provinciale Biobased Brabant Fonds. Protix produceert momenteel vanuit een kassencomplex twee à drie ton vliegenlarven per week, waar eiwit van wordt gemaakt voor dierenvoedsel en vet voor mengvoeders.
Tot zover de Sprout update van woensdag 4 februari. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren