Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Couverts neemt restaurantgids Dinnersite over

Reserveringssite Couverts heeft voor een onbekend bedrag restaurantgids Dinnersite overgenomen. Daarmee telt het platform nu 3.000 'reserveerbare' restaurants - en kan dinnersite-oprichter Menno de Vries zich definitief storten op zijn droom om zich als ondernemer in Israël te vestigen.

Couverts werd in 2009 opgericht door Paul Wiertz en Michiel Huisman en kwam in 2010 in handen van RTL Ventures, de investeringstak van RTL Nederland. 

Wiertz spreekt van een ‘enorme groeimakt’. Zo lag het aantal reserveringen afgelopen december 5 keer zo hoog als een jaar eerder. Dat komt volgens Wiertz omdat het aantal restaurants dat start met een digitaal reserveringssysteem in de lift zit en ook het aantal consumenten dat hier gebruikt van maakt nog altijd toeneemt. 

Dinnersite is vooral een etalage waar restaurants uit het midden en hogere segment zich, tegen betaling, kunnen profileren. Lang niet al die restaurants werken al met een digitaal reserveringssysteem als dat van Couverts, erkent Wiertz. Maar zij krijgen wel een aanbieding om hierop over te stappen. ‘De oudste restaurantgids gaat samen met the new kid on the block‘, zegt Wiertz. ‘Die twee gaan elkaar heel erg verrijken.’

Israël

Dinnersite-oprichter Menno de Vries bestierde de door hem in 1996 gelanceerde site al sinds 2008 vanuit Israël, een land waar hij al langer een passie voor zegt te hebben (zijn vrouw en kind zijn ook Israëlisch). Hij had naar zeggen voordat hij vertrok een stevig fundament gelegd en kon zijn bedrijf daarmee op afstand aansturen, totdat kort na zijn emigratie de crisis uitbrak. 

‘Dat merkten wij direct bij de restaurants’, zegt De vries. Hoewel lang niet alle restaurants met een Michelin-ster hoge prijzen hanteren, werden die toen wel ineens als te duur bestempeld. ‘Een ster werd ineens een nadeel, want het werd geassocieerd met hoge prijzen.’ Die restaurants gingen daardoo in de ban bij de overheid en bedrijfsleven.

De Vries probeerde binnen zijn bedrijf een opvolger te vinden. Dat lukte niet, waarna hij op zoek ging naar een bedrijf dat Dinnersite wilde overnemen. Met Couverts werkte hij al samen, dus die link was snel gelegd.

Compleet

Hoewel het de afgelopen jaren door de crisis aanpoten was in de restaurantsector, ziet hij wel kansen voor een reserveringssite, mits die compleet is. Couverts claimt daarin een vergelijkbare monopoliepositie als die van OpenTable, de Amerikaanse grondlegger van het online reserveringsgenre. Zodra er restaurants ontbreken, wordt het lastig. ‘Je reserveert niet omdat het kan, maar omdat je er wilt eten’, zegt De Vries. ‘Daarom is dit voor Couverts een mooie uitbreiding.’

Dagelijks de nieuwsbrief van Startups & Scaleups ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

De ondernemer vindt het nu ‘ontzettend lekker’ dat zijn personeel (5 man) goed terecht komt. Hij blijft zelf in Tel Aviv zijdelings betrokken bij Dinnersite, dat al in Israël (en 6 andere landen) actief was. De Vries stort zich als groepsgids op de Israëlische reismarkt. 

En dat komt weer voort uit zijn liefde voor het zionisme. ‘Ik ben ontzettend onder de indruk van wat daar is opgebouwd.’ Hij verbaast zich ondertussen over hoe negatief mensen kijken naar Israel, ‘maar als ze er zijn geweest draaien ze om en wordt het genuanceerder’. ‘Er was een oorlog aan de gang van de zomer, maar we gingen gewoon naar school, het leven gaat gewoon door.’