Ja, Kroes herinnert het zichzelf ook nog wel: “Toen ik gevraagd werd om StartupDelta als envoy te gaan leiden, heb ik gezegd: ik doe het anderhalf jaar. Het moet tijdelijk zijn, dat is belangrijk om de druk op de ketel te houden.” Maar de startupwereld (ondernemers, investeerders, (regionale) overheden hebben aangedrongen op voortzetting van StartupDelta (vanaf nu officieel: StartupDelta2020) wegens bewezen succes.
Vanaf 1 juli gaat Constantijn van Oranje (46) doorpakken. Hij heeft al ervaring in onder meer Brussel, uitgerekend als adjunct-kabinetschef van toenmalig eurocommissaris Neelie Kroes, tot haar terugtreden in november 2014 als kabinetschef. “De kansen voor Nederland zijn in buitengewone goede handen bij hem. Wat mij betreft heeft de minister een goudvis binnengehaald!”
“Mensen uit de startupscene wilden dat StartupDelta doorgaat. Er is veel geïnitieerd, we zjin op weg naar één ecosysteem aan het groeien maar er moet nog meer gebeuren. Die behoefte vanuit het bedrijfsleven is belangrijk: we doen dit uiteindelijk voor de ondernemers.”
Relaties
Gaat Constantijn het anders doen? “De eerste fase was er veel aandacht voor bewustwording, ik denk dat het nu tijd is om te bouwen aan relaties, en werken aan de factoren die belangrijk zijn om bedrijven te laten groeien, banen te creëren. We blijven werken met de regio’s, partijen bij elkaar brengen en internationalisering bevorderen.”
“We moeten ook niet alleen kijken naar Nederland, maar ook naar België, Duitsland: het achterland biedt veel meer mogelijkheden. Vergeet ook niet: StartupDelta is zelf een startup, ik zal dus gaandeweg leren wat nodig is.”
Onafhankelijk
Kan een lid van het Koninklijk Huis zich net zo onafhankelijk opstellen als Neelie bij tijd en wijle deed? Constantijn denkt van wel: de adviezen die StartupDelta geeft, zijn geen wetsvoorstellen en vallen niet onder de ministeriële verantwoordelijkheid. “De minister-president en de minister van EZ heeft er vertrouwen in, als zij me die ruimte geven maak ik daar graag gebruik van. Als we ergens problemen signaleren, zullen we nog steeds op de trom slaan.”
Volgens Kamp is vanuit het bedrijfsleven zelfs expliciet gevraagd om Van Oranje als startupambassadeur.
Hoe moeten we de opvolger van Kroes eigenlijk gaan noemen? “The fresh prince of something. Als het maar niet The fresh prince of hot air wordt!”