1. Facebook loopt binnen op mobiele advertenties
Facebook loopt aardig binnen op de broodnodige boodschappen: in het eerste kwartaal van dit jaar heeft het zijn winst verdriedubbeld. De nettowinst steeg van 219 miljoen dollar tot 642 miljoen dollar, de omzet steeg met 1 miljard dollar tot 2,5 miljard dollar. De inkomsten uit advertenties op mobieltjes en tablets waren goed voor 59 procent van de totale omzet. Een jaar eerder was dat nog 53 procent. Hoewel de uitgaven aan advertenties in de digitale wereld stijgen, heeft Facebook juist het aantal reclame-uitingen in de tijdlijn van gebruikers aan banden gelegd om irritaties te voorkomen. Het bedrijf werkt aan een dienst die andere apps in staat stelt om potentiële klanten te benaderen op basis van de gebruikersgegevens die Facebook heeft verzameld.
2. NRC komt met online financiële krant
Volgens FTM oefent NRC hard op een online financiële krant. Het project met werktitel ‘Spoetnik’ is nog altijd ‘supergeheim’ en zou medio mei gepresenteerd gaan worden. Voor het project zijn inmiddels medewerkers aangetrokken. De huidige chef economie Freek Staps is de trekker van het nieuwe project, waarvoor ook al getest wordt met een Spoetnik nieuwsbrief. Volgens NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeerschis er geen sprake van een financiële krant, maar gaat hij ergens in de komende weken wel wat bekend maken.
3. Meer kapitaal naar Nederlandse bedrijven
Binnen- en buitenlandse participatiemaatschappijen (private equity en venture capital-investeerders) hebben vorig jaar 2,4 miljard euro geïnvesteerd in een recordaantal van 336 Nederlandse bedrijven. Het totale investeringsbedrag ligt 1 miljard hoger dan in 2012. In 2012 ging het nog in totaal om 1,4 miljard euro, dat in 315 bedrijven werd gestoken. Dat maakte de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) woensdag bekend. De stijging van het totale investeringsbedrag is voor het grootste deel te danken aan overname van een aantal grote bedrijven door buitenlandse investeerders. Het aantal investeringen was met 336 ondernemingen ‘historisch hoog’. Dit kwam vooral door investeringen in jonge en startende ondernemingen, aldus de brancheorganisatie.
4. Kabinet doet iets aan kredietverlening mkb
Het kabinet wil voor de zomer met maatregelen komen om de kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf (mkb) te versterken. Er komt een werkgroep die voorstellen gaat doen. De ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Henk Kamp (Economische Zaken) schrijven dat woensdag aan de Tweede Kamer. Aanleiding is een onderzoek van De Nederlandsche Bank waaruit blijkt dat de kredietverlening door banken aan het midden- en kleinbedrijf onder druk staat. Dijsselbloem en Kamp noemen dat ‘zorgelijk’. Volgens DNB zijn de grotere risico’s sinds het begin van de crisis voor banken reden om het aanbod van kredieten te beperken. Voor het kleinere mkb is het eigen vermogen een beperkende factor.
5. MKB claimt schade renteswaps bij banken
Banken moeten bedrijven schadeloos stellen voor de risicovolle renteproducten, renteswaps, waarmee vooral mkb-ondernemingen grote verliezen hebben geleden. Dat eist MKB-Claim, een bedrijf voortgekomen uit ConsumentenClaim dat eerder collectieve schadevergoedingen binnensleepte. Bij de verkoop van deze dure en complexe financiële producten hebben banken zoals ABN Amro en ING hun klanten onvoldoende geïnformeerd over de risico’s, zegt Stef Smit, directeur van MKB-Claim.
Rabobank manipuleerde daarnaast de onderliggende euribor-rente en boekte daardoor via de verkochte producten nog meer winst. Die schade moeten de banken vergoeden, aldus Smit. MKB-Claim heeft een rechterlijke uitspraak aan haar zijde.
6. Supercomputer IBM wordt personal shopper
Watson, de supercomputer van IBM, heeft al een televisiequiz gewonnen, geholpen bij het vaststellen van medische diagnoses en bij kankeronderzoek, maar nu wordt het menens: IBM zet hem in als personal shopper. Samen met e-commercebedrijf Fluid wordt de brute rekenkracht via de cloud aangeboden als Expert Personal Shopper, een dienst die vragen van klanten beantwoordt als virtuele winkelbediende. The North Face wordt het eerste bedrijf dat XPS op zijn site zal inzetten.
7. En dan dit: KIP caravans stapt in de zorgmarkt
De Drentse caravanbouwer KIP in Hoogeveen slaat zijn vleugels uit naar de gezondheidszorg, meldt RTV Drenthe. De fabriek ontwikkelde een sanitaire unit waarmee het mogelijk is om op een eenvoudige manier een douche en wc in een woonkamer te plaatsen. Daardoor kunnen bijvoorbeeld ouderen langer thuis blijven wonen. De unit, de KIP Care, is samen met de TU in Delft ontwikkeld met techniek die in de caravanbouw wordt gebruikt. Het is een bouwpakket en kan binnen twee uur worden opgebouwd. Het enige wat nodig is in de ruimte waar de unit staat is een waterleiding. Volgens KIP is het dan niet nodig om een woning aan te passen met bijvoorbeeld een traplift. De unit kan altijd weer worden afgebroken. KIP denkt met deze uitstap meer winst te maken. De unit wordt tijdens de beurs Support 2014 in de Jaarbeurs in Utrecht getoond aan het publiek.
Tot zover de Sprout update van donderdag 24 april. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren