Nightswapping: Airbnb, maar dan écht delen

Mocht de hotelindustrie denken dat de disruptie beperkt blijft tot Airbnb, think again. Met Nightswapping staat er weer een vernieuwer voor de deur, dit keer gebaseerd op het ruilen van overnachtingen.

Na Blablacar lijkt er weer een Franse deelkampioen op te staan. Nightswapping is afkomstig uit Lyon, en werd daar in 2012 bedacht door Serge Duriavig. Hij bedacht een nieuwe standaard voor het fenomeen huizen wisselen: verdien een overnachting door iemand anders in jouw huis te laten verblijven. Verdiende overnachtingen kunnen geruild worden voor nieuwe overnachtingen bij andere Nightswapping-leden.

Eind vorig jaar ontving de Franse startup 2 miljoen aan groeigeld. Dat werd onder meer gebruikt om deze week een Nederlandse versie van zijn website te lanceren.

Zie ook: Blablacar: Franse underdog wordt deelkampioen (magazine)

De dienst claimt 110.000 “leden” in 160 landen, oftewel mensen die minimaal een profiel hebben aangemaakt. Zij ruilen onderling overnachtingen, die sinds vorige maand wereldwijd verzekerd worden door een samenwerking met de Duitse verzekeraar Allianz. Aangeboden huizen – en woonboten – worden praktisch op dezelfde manier gepresenteerd als bij Airbnb, met één belangrijk verschil: er wordt geen geld gevraagd.

Maar hoe verdienen de Fransen dan geld met dit concept?

1. Reserveringsfee

Een van de verschillen met Airbnb is dat gebruikers elkaar niks betalen. Maar voor niks gaat de zon op natuurlijk: Nightswapping vraagt 9,90 euro aan reserveringskosten.

2. Extra nachten verkopen

Niet iedereen biedt zelf een huis aan, bijvoorbeeld omdat die simpelweg te klein is. Desondanks kan iedereen inhaken door nachten te kopen. De prijs hangt af in welke van de 7 schalen een huis is ingedeeld, onder andere op basis van het aantal kamers en de locatie.

Stel dat iemand 3 nachten boekt voor 21 euro (het laagste tarief), dan gaat dat bedrag, plus de 9,90 euro aan reserveringskosten, naar Nightswapping. De duurste verblijven kosten 49 euro per nacht.

Dagelijks de nieuwsbrief van Startups & Scaleups ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

Aanbod

Sinds de officiële livegang begin 2014 vonden er 3.000 Nightswaps plaats, zegt een woordvoerster. Momenteel ligt het tempo op ongeveer 300 per maand. Net als zijn landgenoten van Blablaba-car heeft Duriavig pittige groeiambities; 1 miljoen leden wordt binnen een paar jaar haalbaar geacht, terwijl de ondernemer voor het einde van dit jaar nog eens 5 miljoen euro wil ophalen.

Wellicht kan Nightswapping profiteren van het succes van Airbnb, en wordt nachten ruilen net zo normaal als je huis verhuren. Dan moet het aanbod nog wel opgekrikt worden; van de 110.000 leden zijn er maar 6.000 die een huis in de aanbieding hebben, de rest kijkt de kat nog even uit de boom.