Koffie rondbrengen
De nieuwste drone met een missie presenteerde het Amsterdamse A Lab deze week. De Coffee Copter, waarmee je met een druk op je smartphone-app koffie kan laten bezorgen. Het vliegtuigje vindt zijn weg dankzij indoor navigatiesoftware en weet menselijke wezens te ontwijken met een infraroodsensor. Het is wel nog een concept, en de bedenkers zoeken een investeerder om de koffiedrone verder te kunnen ontwikkelen.
Gewasinspectie
Onbemande vliegtuigjes worden steeds vaker op boerderijen toegepast. Een voorbeeld is de drone van Precision Hawk uit de VS. Behalve het inspecteren van haver en maïs brengt de ‘Lancaster Hawkeye Mark III’ ook de hoogteverschillen tot op enkele centimeters nauwkeurig in kaart.
Bier afleveren
De bierdrone van de Amerikaanse brouwer Lakemaid (Minnesota) is bedoeld om dorstige vissers op bevroren meren van bier te voorzien. Helaas is dit ‘illegale gebruik van drones voor commerciële doeleinden’ niet toegestaan, vindt de luchtvaartautoriteit FAA.
Het regende kort daarvoor wel bier op het Zuid-Afrikaanse OppiKoppi-festival:
Vliegende straatverlichting
In Eindhoven experimenteert Creative Innovation Works met straatverlichting in de vorm van drones:
Vliegtuigen inspecteren
EasyJet denkt erover om drones in te zetten voor het controleren van zijn vliegtuigen, nadat ze bijvoorbeeld zijn geraakt door vogels of bliksem. De toestellen worden daarbij gescand met hoge definitiecamera’s en lasers. De drones worden gemaakt door de Britse bedrijven Bristol Robotics Laboratory en Coptercraft.
Reclame
Veel drone-startups richten zich op het maken van video’s en foto’s voor reclames. Bijvoorbeeld het Nederlandse Bird Media:
In Rusland moet je niet gek opkijken als er een drone langs je kantoor vliegt:
Pakketjes bezorgen
Amazon wist hoge ogen te gooien met een concept (publiciteitsstunt?) waarbij drones pakketjes bezorgen. De vraag is nog of de webwinkel drones kan ontwikkelen waarvan de accu lang genoeg meegaat. En of de wetgeving dit model, waarbij drones zelf hun weg moeten vinden, ooit zal goedkeuren.
Medicijnen afleveren
Op het Duitse Waddeneiland Juist test DHL met de Paketkopter, een drone die medicijnen en andere ‘urgente goederen’ op het eiland kan afzetten, volledig autonoom. De drone is ontwikkeld in samenwerking met de universiteit van Aken en het Duitse bedrijf Microdrones.
Kunst
In Linz (Oostenrijk) gingen 49 drones de lucht in voor een luchtshow, en dat geeft een sfeervolle aanblik:
En vanaf een drone ziet vuurwerk er ineens ook heel anders uit:
Seksfilms maken
#Droneboning noemt mediabedrijf Big Block Live deze manier van seksfilms maken. Maar het resultaat is minder ranzig dan die term suggereert.
Bureaucratie
In Nederland heb je overigens als ondernemer een ‘woud aan ontheffingen’ te overwinnen, voordat je met drones aan de slag kan. Dat zegt de branchevereniging ’Dutch Association for the Remotely Piloted Aircraft Systems’ (DARPAS), die momenteel namens haar leden probeert die administratieve berg te verkleinen. De overheid onthulde vorige week een voorstel voor nieuwe regels, waar iedereen tot eind volgende maand op kan reageren.
Ondertussen kunnen Nederlandse bedrijven bij het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) een vliegopleiding volgen voor het besturen van drones. Up, up and away met die nieuwe startups.
P.S. Met je drone de natuur in kan mooie plaatjes opleveren, maar pas wel op voor boze rammen: