1. Elektrische auto in Nederland ongekend populair
Ondanks dat 2014 met een verwacht verkoopaantal van 390.000 auto’s een dramatisch jaar is, zit de verkoop van (deels) elektrische auto’s flink in de lift, melden de consultants van Roland Berger. In de eerste drie kwartalen van dit jaar had 4,3 procent van alle nieuwe auto’s een vorm van elektrische aandrijving, zoals de Mitsubishi Outlander (hybride) of de Nissan Leaf (elektrisch). Voor een land dat zelf nauwelijks elektrische auto’s (EV’s) of plug in-hybrides (PHEV’s) produceert, worden hier volgens Roland Berger een ‘ongekend aantal’ van die voertuigen verkocht. In Frankrijk lag dat percentage bijvoorbeeld op 1 procent. In het laatste kwartaal was zelfs 15 procent van alle nieuw verkochte auto’s in Nederland elektrisch of hybride. Dat is vooral te danken aan belastingvoordelen en een uitgebreid netwerk aan laadpalen.
2. Spyker in zee met ‘maker elektrovliegtuigjes’
Het noodlijdende Spyker verkeert in uitstel van betaling, maar eigenaar Victor Muller geeft de moed uiteraard niet op. Het bedrijf fuseert met een Amerikaanse producent van elektrische vliegtuigjes. Om welk bedrijf het gaat is nog een raadsel. Hoe dan ook: deze ‘boeiende nieuwe duurzame technologie zal zijn weg vinden in toekomstige automodellen van Spyker’’, aldus het bedrijf in een persverklaring. Ook zou een aantal ‘onafhankelijke financiers’ krediet willen verstrekken. Dat is hard nodig met een schuld van 14 miljoen euro. Muller klampt zich ondertussen vast aan het motto van Spyker: Nulla Tenaci Invia Est Via (‘voor de aanhouder is geen weg onbegaanbaar’).
3. Twee miljoen voor Delftse zonnesimulator
De Nederlandse startup Eternal Sun heeft twee miljoen euro opgehaald bij het Belgische investeringsfonds Vermec. De YesDelft!-startup maakt simulatoren die zonnepanelen met kunstlicht testen op hun rendement. Eternal Sun werd in 2011 opgericht door Stefan Roest en Chokri Mousaoui, die elkaar leerden kennen op de TU Delft. Zij zien meer mogelijkheden voor hun techniek, zoals het testen van lak in de auto-industrie of voor fabrikanten van tuinmeubelen die willen weten na hoeveel zonuren hun spullen verkleuren. Met het groeigeld gaat het aantal medewerkers naar 25 tot 30. Na een eerste order te hebben gekregen in India overweegt de startup een dependance in Azië, zegt Mousaoui in het FD.
4. Fixables repareert Gooise smartphones
Smartphonereparateur The Fixables breidt zijn concept uit met een winkel in Bussum. De eerdere Startup van de Week repareert kapotte telefoons en tablets op een ‘relaxte’ manier en had daarvoor al vestigingen in Amsterdam en Utrecht. Oprichters René Smit en Ferry Timmer proberen het smoezelige imago van de belwinkelbranche op te vijzelen met de sfeer van een hippe loungebar. De retailers hebben naar eigen zeggen de smaak te pakken en bereiden zich voor op de opening van vestigingen ‘in heel Nederland’. Het is een markt waarin ook 25 onder de 25’er Philippe Guillaume (Smartphone Point) en Roy Erdmann (PCservice) hard aan het groeien zijn.
5. RTL neemt online EHBO-opleider over
De online cursusaanbieder Dutch Learning Company (DLC) komt in handen van RTL Ventures, de investeringstak van RTL Nederland. Het mediabedrijf had sinds eind vorig jaar een minderheidsbelang van 37 procent en breidt dat nu voor een onbekend bedrag uit naar 79 procent van de aandelen. DLC is vooral bekend als aanbieder van EHBO-cursussen. Voor oprichter Eugène Kuipers (41) is de overname reden om te vertrekken. ‘Ik ben serie-ondernemer in hart en nieren’, licht hij die stap toe. RTL heeft een snelle groeier aan de haak geslagen: vorige maand eindigde DLC met een groeipercentage van 989 procent over de afgelopen vijf jaar op plek 14 in de Fast50 van Deloitte.
6. Van Gansewinkel woedend op ex-chauffeur
Afvalondernemer Leo van Gansewinkel (76) voelt zich verraden door zijn voormalige chauffeur, schrijft Quote. De zakenman, die zijn afvalbedrijf in 2007 verkocht aan twee Amerikaanse hedgefondsen, overweegt een rechtszaak tegen de man die ‘met opzet’ over hem zou hebben geklikt bij de Fiod. Van Gansewinkel kreeg in oktober bezoek van de fiscale recherche, thuis in Budel en in zijn kantoren in Luxemburg en Zwitserland. De ondernemer wordt verdacht van grootschalige belastingfraude.
7. En dan dit: ondernemer gered dankzij kraslot
Een ondernemer uit Den Haag hoeft zijn zaak niet meer te verkopen nadat hij afgelopen week 100.000 euro won met een kraslot. De Lotto maakt de naam van de winnaar niet bekend maar laat de man wel aan het woord. ‘We wilden onze zaak al verkopen omdat het bijna geen haalbare kaart meer was’, zegt de fortuinlijke ondernemer. ‘De kosten zijn soms echt hoger dan de bedragen die het oplevert. Dat houd je niet vol. Nu kunnen we natuurlijk wat van het gewonnen bedrag voor de zaak gebruiken zodat we weer lekker in ons vel zitten. We stoppen nu echt niet, maar gaan gewoon door!’
Tot zover de Sprout update van woensdag 3 december. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Editie 6 van Sprout magazine komt eraan, met onder andere:
Een interview met founder Nathan Blecharczyk over de identiteitscrisis van Airbnb
Alles over de nieuwe opkomende landen waar kansen liggen voor ondernemers
Droog-oprichter Renny Ramakers over design als manier van denken
Drie ondernemers over doorgaan na rampspoed: brand, inbraak, overlijden
Dit en meer in de editie van Sprout die 11 december uitkomt. Wil jij in 2015 Sprout magazine ontvangen? Join Sprout! Inclusief diverse visits & events.