Het enige echt belangrijke ondernemersnieuws van 2014? De machtigste vrouw van Europa – Neelie Kroes – gaat Nederland internationaal op de kaart zetten als startuphub. Daar heb ik natuurlijk zo mijn gedachten over.
Mevrouw Kroes gaat haar doel bereiken. Dat weet ik zeker, want als ze slim is, en dat is ze, laat ze een financiële infrastructuur bouwen die het belang van startups en groeibedrijven voorop stelt. Logisch. Nu is het helaas nog zo dat er meer geld is dan er bedrijven met groeipotentie zijn om in te investeren. Vreemd toch, dat juist deze bedrijven zich in duizend bochten moeten wringen om gefinancierd te worden?
Willen we dat groeibedrijven naar Nederland komen, dan zal deze situatie drastisch moeten veranderen.
Doordat de financiële markt van oudsher is opgebouwd om te voorzien in de behoefte van de geldverstrekkende partij denken financiers nog te weinig vanuit het belang van de ondernemer. Hierdoor werken ze onafhankelijk van elkaar, communiceren ze nauwelijks onderling en missen ze waardevolle kansen.
Banken wijzen je financieringsaanvraag af vanwege een te laag eigen vermogen van je onderneming. Informal investors wijzen je investeringsaanbod af omdat zij je financieringsbehoefte te groot vinden. Hadden ze overlegd, dan was de financiering van jouw onderneming wel mogelijk geweest. Of was die in minder tijd rond gekomen, tijd die je had kunnen steken in het rendabel maken van je onderneming.
Wij ondernemers moeten het juiste voorbeeld geven. Weet dat de ondernemer vanuit het perspectief van financiers goud in handen heeft. Sta je aan het roer van een onderneming die het gaat maken? Regel je financiering dan in één keer goed. Stel de behoefte van je onderneming voorop, zorg voor commitment van financiers die passen bij het risicoprofiel en de groeiambities van je onderneming.
Belangrijk is het daarbij om je groeipad naar het heden te trekken. De vraag die je als ondernemer bij een afwijzing stelt is: bij welke parameters is financiering wél mogelijk? Slaag je erin deze parameters te realiseren dan ontgrendelt vanzelf de investering. Lukt het je om geld op te halen via crowdfunding, dan wordt de investering uit jouw informal investment netwerk realiteit. Komt daarna de cashflow op gang, dan financiert de bank ook mee. Alles op basis van vooraf vastgestelde groeiparameters.
Financieringsvormen als crowdfunding, informal investment en bancair krediet zijn zo aan elkaar te lijmen. Door conditioneel akkoord aan financiers te vragen, los je een kip-ei probleem op. De verschillende soorten financiers weten namelijk niet van elkaar onder welke voorwaarden zij bereid zijn om te investeren. Neem daarom geen genoegen met ‘nee’ maar ga op zoek naar de ‘ja, mits’.
Op deze manier heb je -wanneer de vraag naar je product of dienst aantrekt- voldoende tijd en geld om je volledig te kunnen richten op het uitbouwen van je succes. Het klinkt misschien nog onhaalbaar, maar ik ben er van overtuigd dat deze manier van financieren – via aan elkaar gelijmde financieringsvormen ofwel gestapelde financiering – de norm gaat worden in Nederland.
Tot de tijd dat financiers, wellicht ingefluisterd door mevrouw Kroes, tot het inzicht komen dat ze er goed aan doen om een gezamenlijke propositie te ontwikkelen voor startups en groeiondernemingen, moeten we het zelf regelen. Het belang van jouw onderneming voorop. Dan komt de rest vanzelf op gang.
Pim Betist is serial entrepreneur (Sellaband, Africa Unsigned) crowdfundingspecialist en betrokken bij groeiplatform Ready2Scale.