1. Fabian Dudek student-ondernemer van het jaar
Fabian Dudek is student-ondernemer van het jaar geworden. De 22-jarige student Strategisch Management van de Erasmus Universiteit is oprichter van Nestpick. Dat is een snel groeiende online intermediair die verhuurders van kamers en appartementen koppelt aan internationale studenten en expats. Daarmee heeft hij volgens de jury een marktsegment te pakken waar AirBnB noch de bestaande verhuurders aanwezig zijn. Dudek gaf volgens de jury ’de beste presentatie ooit’. De winnaar van de Studenten Ondernemersprijs is iemand die ’in alles wat hij doet en zegt, het intense plezier en de passie van het ondernemerschap uitstraalt.’ Dudek zit kennelijk op de goede weg, want hij viel woensdag tijdens de Loey Awards ook al in de prijzen met een Starters Award.
2. Nederland telt te weinig student-ondernemers
Maar dan toch even over een iets minder feestelijke boeg: Universiteiten en hogescholen bieden te weinig flexibiliteit aan jonge ondernemers, zegt oud-voorzitter van VNO-NCW Bernard Wientjes (inmiddels hoogleraar aan de Universiteit Utrecht). Dat zorgt er volgens hem voor dat (ondernemende) studenten hun studie vaak niet afmaken. Het aantal studenten met een eigen bedrijf is in Nederland relatief laag, merkt hij op. Op dit moment is slechts 6 procent van de studenten actief als ondernemer, tegenover bijvoorbeeld 29 procent in Argentinië en 11 procent in de Verenigde Staten. Als voorbeeld noemt Wientjes De Universiteit Gent, dat sinds een aantal jaar een ’statuut’ heeft voor topondernemers. Die krijgen flexibiliteit, kunnen vakken volgen over ondernemerschap en mogen gebruik maken van het netwerk van de school.
3. Spil Games is geen gamesontwikkelaar meer
Het in zwaar weer geraakte Spil Games heeft zijn reorganisatie afgerond, meldt het Hilversumse gamesbedrijf. Het bedrijf, niet zo lang geleden nog een van de paradepaardjes van de creatieve industrie, moest hard ingrijpen en stuurde meer dan de helft van zijn 240 medewerkers naar huis. Van geldnood zou geen sprake meer zijn, zegt intermim-ceo Willem van Wijmen tegen nieuwsblad De Gooi- en Eemlander. Om de weg naar boven weer te kunnen vinden stopt de onderneming met het ontwikkelen van eigen games, en treedt voortaan op als uitgever en distributeur van door anderen ontwikkelde games. In mei werd al aangekondigd dat Spil zich voortaan zou concentreren op games voor tablets en smartphones.
4. Startup van de week aast op zzp’ers
Startup van de week MoneyMonk is ontwikkelaar van een online boekhoudpakket voor zelfstandigen. Onder de vleugels van incubator Utrecht Inc. proberen oprichters en broers Jasper en Jorgen Horstink zich naar een prominenten plek in deze volle markt te knokken. De oprichters hebben naar eigen zeggen het hele proces in kaart gebracht: urenregistratie, boekhouding, koppeling met de bank, ’alles zit erin.’ Is reviewer en investeerder Thijs Gitmans het daarmee eens? Lees verder.
5. TravelBird benoemt techniekbaas
TravelBird heeft met het aantreden van technische baas Philipp Wassibauer zijn nieuwe bestuur rond. De Sprout Challenger heeft, net als de meeste onlinebedrijven, moeite om aan ontwikkeltalent te komen, maar de ervaring van Wassibauer moet nieuwe talenten over de streep gaan trekken. Met de onlangs benoemde chief marketing officer en cfo hebben mede-oprichters Dennis Klompalberts en Symen Jansma nu hun bestuur voorlopig toekomstproof. Lees verder.
6. Nagenieten: Sprout fotochallenge, play hard, rest hard
Onder het motto play hard, rest hard vroegen we jullie naar je ultieme rest hard-moment van deze zomer. Vele inzendingen later is duidelijk dat ook ondernemend Nederland weet wat bijkomen is. Uit de mooiste inzendingen werd Erik Nicolai geloot, die zijn vakantiekiek beloond ziet met een Rollor Suitrollor, de sushirol onder de pakkentassen die we onlangs testten voor het magazine. Geniet nog even na en bekijk hier een selectie van de foto’s.
7. En dan dit: Weg met dat saaie kantoor
Move over, sobere en saaie kantoren van Nederland. Uit nieuw onderzoek (Universiteit van Cardiff) blijkt dat planten de productiviteit in jouw onderneming tot wel 15 procent kunnen verhogen. De uitkomsten van het onderzoek, dat werd gehouden in Groot-Brittannië en Nederland gaan direct in tegen ’de breedgedragen zakelijke opvatting dat strakke kantoren en schone bureaus productiever zijn’, zegt de Nederlandse onderzoeker en psycholoog Marlon Nieuwenhuis. ’Het biedt juist een pad naar een meer vriendelijke, comfortabele en winstgevender vorm van werken op kantoor.’
Tot zover de Sprout update van vrijdag 6 september. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren