1. Pomphouders definitief knock-out in zaak tegen Fastned
Fastned heeft definitief een groep van 26 boze tankstations van zich afgeschud. Een rechter heeft in hoger beroep bevestigd dat de overheid in 2012 concessies mocht uitgeven voor snellaadstations langs de snelweg, waarvan Fastned er 201 in handen kreeg. Het bedrijf van Bart Lubbers en Michiel Langezaal spreekt van een doorbraak, want op die concessies is zo’n beetje het gehele bedrijfsmodel van de challenger gebaseerd. De tankstations claimden dat zij het alleenrecht hadden op het aanvragen van een vergunning voor de levering van elektriciteit. De rechter heeft nu definitief bepaald dat voor elektriciteit andere (concessie)regels gelden dan voor fossiele brandstoffen.
2. Cadeaukaart Fashioncheque gaat internationaal
Cadeaukaart Fashioncheque breidt uit naar Duitsland, Zwitserland en Groot-Brittannië, vertelt oprichter Stephan Tieleman in het FD. Daarmee wordt de Nederlandse cadeaukaart de eerste die binnen meerdere Europese landen kan worden gebruikt. De modekaart wordt in Nederland door 18.000 kledingwinkels gebruikt en is daarmee goed voor een jaaromzet van ‘enkele tientallen miljoenen’. In het buitenland gaan licentiehouders de kaart aan de man brengen. Het bedrijf heeft hiervoor groen licht gekregen van de Duitse financiële toezichthouder BaFIN, zodat het voldoet aan de Europese richtlijnen voor digitale betaalmiddelen. Zo garandeert het bedrijf met de oprichting van een ‘Fashionchequebank’ de tegoeden van consumenten.
3. Laurens de Groot Next Entrepeneur van 2014
Laurens de Groot (34) is met zijn drone-cameradienst Skycap uitgeroepen tot The Next Entrepreneur 2014, een prijs van MKB-Nederland en de Rabobank voor de meest vernieuwende starter waar dit jaar 800 ondernemers aan meededen. Het bedrijf van De Groot is volgens de jury de ideale combinatie van ‘commercieel en humanitair’; De Groots bedrijf was bijvoorbeeld het eerste dat drones succesvol inzette tegen stropers in Zuid-Afrika. ‘Hij weet precies waar zijn markt ligt en denkt ver vooruit’, zegt jurylid Leendert-Jan Visser. Het inmiddels 12-koppige Skycap is volgens hem een typisch voorbeeld van een klein bedrijf dat een wereldspeler kan worden. De andere drie jonge ondernemers in de finale waren Gijs Poorter (DigiTrage, online arbitrageprocedures), Marleen Basart (BitesWeLove, abonnement op verantwoorde tussendoortjes) en Sjuul Berden (United Wardrobe, online marktplaats voor tweedehands kleding).
4. Yandex landt op Schiphol
De Russische zoekmachine Yandex vestigt zijn nieuwe Big Data-onderdeel Yandex Data Factory op Schiphol, heeft het bedrijf tijdens Le Web in Parijs bekendgemaakt. Yandex wil zijn kennis op het gebied van online zoeken en ‘machine learning’ gaan verkopen aan banken, ziekenhuizen en andere organisaties die met veel informatie werken. De software van het Russische bedrijf kan bijvoorbeeld beelden en taal analyseren, defecten opsporen en verkeersstromen voorspellen. Bij een niet genoemde Europese bank zou de software al hebben geleid tot een verkoopstijging van 13 procent, claimen de Russen.
5. Bedrijfsfietsen mogen later worden afgeleverd
Ondernemers kunnen hun werknemers met een gerust hart tot het einde van het jaar gebruik laten maken van bedrijfsfietsenregeling, die vanaf 1 januari wordt opgeheven. De RAI Vereniging heeft met ‘een sterke lobby’ het ministerie van Financiën overgehaald tot een soepele omgang met de afleverdatum van de fiscaal gestimuleerde tweewielers. Fietsfabrikanten hebben namelijk moeite om voor 31 december alle bestelde fietsen af te leveren, terwijl de Belastingdienst kijkt naar de afleverdatum van de fiets. Dankzij de versoepeling valt een fiets die voor 1 januari besteld en vergoed is door de werkgever nog tot en met 31 maart onder de oude regeling. Vanaf 1 januari kan alleen nog gebruik worden gemaakt van de werkkostenregeling (WKR), waardoor een bedrijfsfiets uit hetzelfde budget moet worden betaald als kerstpakketten, parkeerplaatsen, personeelsuitjes en andere onbelaste vergoedingen.
6. Ondernemer lijdt al 18 jaar onder blunder Fred Teeven
Ondernemer Ruud Bronkhorst gaat al 18 jaar gebukt onder een fout van de toenmalige officier van justitie Fred Teeven, schrijft Het Parool. Teeven merkte Bronkhorst in 1996 ten onrechte aan als hulp van drugshandelaar Klaas Bruinsma. De huidige minister van Justitie had Bronkhorst echter verwisseld met zijn tweelingbroer, waarna het takelbedrijf van Bronkhorst failliet ging. De ondernemer procedeert inmiddels 16 jaar voor genoegdoening, maar de Staat wil de fout nog altijd niet toegeven. Uit een psychiatrisch rapport dat tijdens de zaak werd gemaakt rijst volgens de krant ‘een onthutsend droef beeld van hoe een werklustige Amsterdammer veranderde in een depressieve kluizenaar, verteerd door het verdriet om al die slepende procedures’.
7. En dan dit: Vice-topman deelt miljoen uit
Mediabedrijf Vice haalde dit jaar 500 miljoen dollar aan investeringsgeld op, maar stond tot nu toe niet bekend als een goede werkgever. Medeoprichter Shane Smith legt zich daar niet bij neer en heeft de viering van het 20-jarige jubileum van zijn bedrijf aangegrepen om elk van zijn 700 medewerkers een envelop met 1500 dollar mee naar huis te geven. Het uitdelen van de stapel ‘cash’ van ruim 1 miljoen dollar duurde echter zo lang, dat Smith na 10 minuten iedereen maar zelf naar het podium liet komen voor zijn of haar douceurtje, weet Business Insider te melden.
Tot zover de Sprout update van woensdag 10 december. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Editie 6 van Sprout magazine komt eraan, met onder andere:
Een interview met founder Nathan Blecharczyk over de identiteitscrisis van Airbnb
Alles over de nieuwe opkomende landen waar kansen liggen voor ondernemers
Droog-oprichter Renny Ramakers over design als manier van denken
Drie ondernemers over doorgaan na rampspoed: brand, inbraak, overlijden
Dit en meer in de editie van Sprout die 11 december uitkomt. Wil jij in 2015 Sprout magazine ontvangen? Join Sprout! Inclusief diverse visits & events.