Ondernemers die pionieren met een website doen dat vaak vanuit de ‘spreekwoordelijke’ zolderkamer. Met een paar duizend euro en een handige programmeur wordt het bedrijf opgestart. Als de website eenmaal aanslaat en er een kritische massa aan gebruikers is, wordt het eens tijd om op een investeerder af te stappen.
Ondernemers Sven Brookhuis en Yoran Bosman doen dat anders. Ze hebben in de drie jaar dat ze nu aan de ontwikkeling van Kantoorplanner.nl werken er al een miljoen euro aan investeringen tegen aangegooid. Voordat hun dienst helemaal klaar is voor marktlancering worden er nog zo’n 350.000 euro aan kosten gemaakt. Brookhuis: “En we financieren het allemaal uit eigen zak. “
Vastgoed
De ondernemers willen een soort Funda.nl voor kantoorruimte in de markt te gaan zetten. Op Kantoorplanner.nl worden aanbieders van kantoorruimtes, vaak grote institutionele beleggers, en bedrijven die op zoek zijn naar kantoorruimte bij elkaar gebracht. Ze schakelen de makelaars en tussenpersonen uit. Stel: je zoekt kantoorruimte. Je geeft op de site aan dat je bijvoorbeeld ruimte zoekt voor een bedrijf met twintig man personeel in de stad Amsterdam. De site toont vervolgens waar de ruimte leeg staat en helpt je ook bij het inrichten van de ruimte. Dus welke kleur het behang moet hebben en waar de stoelen en tafels het handigst staan.
Om daarvoor een website te bouwen, dat vergt dus hoge aanloopkosten. Eerst moesten institutionele beleggers bereid worden gevonden om hun vastgoed op de site aan te bieden. Er zijn zo’n twintig spelers in Nederland die zo’n tachtig procent van al het vastgoed in handen hebben. Bij hen moesten de ondernemers terecht voor de bouwtekeningen van de panden. Daarna moest er de software ontwikkeld worden die de tekeningen kan digitaliseren. De tekening verschillen vaak net iets van elkaar. Ook moest er een database ontwikkeld worden. Er zijn vijf programmeurs in dienst. “Die zitten dag en nacht te buffelen.”
Makelaarsfee
Volgens de ondernemers is er kans voor een online platform. Je ziet bijvoorbeeld in de markt voor recruitment en uitzendwerk al langer initiatieven waarbij online de intercedent wordt uitgeschakeld. Daar kun je het een beetje mee vergelijken. “De online kant van commercieel vastgoed is nog zwaar onderontwikkeld. We zijn de eersten die het aandurven.” Makelaars vangen doorgaans een fee van tussen de 16 en 24 procent. De ondernemers zeggen hun dienst voor “ongeveer een derde” van deze makelaarsfee in de markt te kunnen zetten en zo dus in te spelen op ‘nood in de kantorenmarkt. “Makelaars worden gek.”
Instapkosten
Hoewel er hoge investeringen moeten worden gedaan, hebben de ondernemers hun techniek niet kunnen patenteren. Ze zijn niet bang dat anderen er met hun plan vandoor gaan. “De hoge instapkosten werken in ons voordeel.”
Onderscheidend is volgens de ondernemers dat er direct een inrichtingsplan wordt aangeboden. Dit deel wordt verzorgd door De Vastgoedinrichter. Deze partij biedt bij de iedere zoekopdracht direct een offerte voor het interieur. Brookhuis heeft een band met dit bedrijf. Hij heeft dit bedrijf twee jaar geleden deels verkocht en is er nog steeds bij betrokken. Is de kracht van een goede vergelijkingssite nu niet juist dat die onafhankelijk is? “Het bod is indicatief bedoeld.”
Verliesfinanciering
Met een deel van het geld dat Brookhuis met de gedeeltelijke verkoop van zijn vorige bedrijf heeft verdiend, heeft hij de investeringen gedaan. Hij treedt op als de commerciële leider en is grootaandeelhouder. Bosman is degene die de programmeurs aanstuurt en zorgt voor de technische ontwikkeling. De ondernemers zeggen hun onderneming voorlopig met eigen geld te willen blijven financieren.
De site is sinds enkele maanden al live als pilot, maar moet in de lente groots in de markt gezet worden. Ze willen vervolgens hun formule in licentie gaan geven aan partijen in het buitenland. Ze gaan dit jaar nog uit van verliesfinanciering. “We verdienen er nog geen cent aan. Als we vijftig deals maken dan zijn we heel tevreden.”