Deze tekst komt uit het (gratis) e-book ’Investeren in het mkb’, dat Sparkholder schreef met medewerking van het Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE), Antea, Benvalor, Capital Waters, EY, Finno, Gerty.co, Leapfunder, PPM Oost, Smart Capital Network en Sprout.
Een angel investor is een Angelsaksische aanduiding voor een private investeerder die idealiter een achtergrond heeft als ondernemer. Angels zijn vaak de eerste ‘buitenstaanders’ die investeren in een startup. Ze kiezen startups waar ze niet alleen geld maar vaak ook ervaring aan toe kunnen voegen.
Angels zijn in Nederland schaars. In de VS zijn er veel ondernemers die zelf op deze manier weer investeren. In de VS gaat het vaak om investeringen van honderdduizenden euros die door één individu worden gedaan. Nederlandse angels zijn minder kapitaalkrachtig. Maar ze kunnen in kennis en netwerk wel veel toevoegen aan een startup.
Helaas is angel-investeren niet voor iedereen. Je hebt kennis van zaken, lef en veel geld nodig. Startups zitten vaak niet te wachten op investeringen beneden de 50.000 euro. Dat maakt dat angel-investeren in Nederland nog onderontwikkeld is.
Huiverig
Startups zijn vaak nog huiverig om in plaats van met één grote investeerder met een groepje kleinere investeerders in zee te gaan. Ze overzien de consequenties niet en kunnen het proces om meerdere investeerders tegelijk tot een deal te laten komen vaak niet leiden. Maar nieuwe ontwikkelingen brengen hier verandering in.
Leapfunder bijvoorbeeld heeft een convertible note – een converteerbare obligatie – ontwikkeld, waarmee iedereen makkelijk en met kleinere bedragen kan investeren in startups. Zo wordt een groep van investeerders verbonden aan een startup: Network Funding.
Waardering
Belangrijkste struikelblok bij het doen van een investering is vaak de waardering van het bedrijf. Bij startups gaat het vaak om een bedrijf met een goed idee, een sterk team en een prototype. Maar geen geld en absoluut geen garantie op succes. Wat is zo’n bedrijf waard? Investeerders willen vaak wel een groot belang, maar nooit een te groot belang in het bedrijf.
Als investeerder wil je geen 90 procent van de aandelen. Dan zullen de ondernemers niet meer gemotiveerd zijn om voor een bescheiden vergoeding dag en nacht te werken om het bedrijf een succes te maken. Maar het risico dat je als investeerder neemt is groot, dus een te klein belang is ook niet aantrekkelijk.
Uitstellen
Door converteerbare obligaties uit te geven stelt de startup het waarderingsmoment uit. De investeerder koopt obligaties – een schuld papier – van de startup. Die schuld wordt later omgezet in aandelen. Op het moment van de omzetting krijgt de investeerder een korting op de waarde die dan is vastgesteld. Deze korting is de beloning voor het extra risico dat hij heeft gelopen door te investeren in een vroege fase.
Investeren in startups is leuk. Bij geen enkele andere investering heb je zoveel contact met de ondernemers die het moeten maken als bij startup-investeringen. Natuurlijk is het ook moeilijk. Maar dankzij moderne network funding-platformen is het nu wel toegankelijk voor een grote groep.