CIC werd in 1999 als ‘community of entrepreneurs’ gesticht door Timothy Rowe en Andrew Olmsted, beide alumni van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). De kracht van het concept schuilt, behalve in het optuigen van een kantoor, uit een kruisbestuivend netwerk van mede-ondernemers en investeerders.
De co-working space in het nabij Boston gelegen Cambridge barstte al snel uit zijn voegen, onder meer doordat Google er in 2005 zijn Android-divisie installeerde. Inmiddels huisvest CIC, inclusief zijn in 2013 geopende afdeling in St. Louis, 600 bedrijven.
Om al die innovatie dicht op de huid te zitten hebben ook corporates als Amazon, Shell en Boeing zich rondom CIC gevestigd met R&D-centra. De in totaal 1400 bedrijven die ooit vanuit CIC hebben gewerkt waren tot nu toe goed voor 1,8 miljard dollar aan investeringskapitaal.
Rotterdam
Ook in Nederland wil CIC vooral een groeiversneller worden voor de bedrijven die accelerators en incubators ontgroeid zijn, licht Marcus Fernhout toe. En “de serial entrepreneurs die weten dat ze alles kunnen kopen behalve tijd, en die snel willen groeien”. CIC mikt op innovatieve ondernemers met een schaalbaar businessmodel met meer dan 1 miljoen euro omzet.
Fernhout is voor CIC al een paar jaar bezig met de komst van het bedrijf naar Rotterdam, dat al in november 2013 aangaf naar de havenstad te willen komen. De behoefte om ook buiten de VS te groeien blijkt mede te zijn ingegeven door de zoektocht naar nieuwe investeringsmogelijkheden van Amerikaanse durfinvesteerders. “Vc’s (venture capitalists, red.) willen buiten de landsgrenzen kijken, maar dat is nog vrij complex, met meerdere talen en culturen. Waar ga je dan heen?”
Dinsdag werd bekend dat de keuze qua locatie is gevallen op het naast het Centraal Station gelegen (en beursgenoteerde) Groot Handelsgebouw, waar vanaf begin volgend jaar 13.000 vierkante meter wordt gehuurd. Binnen vijf jaar moeten 550 starters er zich gevestigd hebben; er is plek voor in totaal 1755 mensen. Daarvoor wordt onder meer samengewerkt met het Erasmus Centre for Entrepreneurship, RDM Campus en Yes!Delft.
Startupdelta
“Nederland is hier echt klaar voor, om zoiets als eerste landingsplaats in Europa te hebben”, zegt Fernhout. Hij wijst op de betrokkenheid van CIC bij Startupdelta, het startupinitiatief onder leiding van Neelie Kroes (die vorige maand nog een bezoek bracht aan CIC in Boston). “Een initiatief als Startupdelta helpt bij de bewustwording dat we een nieuwe economie ingaan. Wat ook helpt is dat het de preceptie over Nederland bijstelt. Steden opereerden tot nu toe nog veel binnen hun stadsmuren, nu treden we als één startupdelta naar buiten.”
De afgelopen tijd sprak CIC volgens Fernhout “zo’n beetje elke vc en private equity-partij, en die willen bijna allemaal betrokken zijn”. De komende maanden zullen de eerste investeerders zich ook daadwerkelijk bij CIC gaan vestigen.
Campus
Net als in Cambridge is er de ambitie om uit te groeien tot een soort innovatiedistrict, een campus met meerdere soorten bedrijven die rondom talent en vernieuwende bedrijvigheid willen zitten. “In de VS zien we dat rondom de gebouwen waar wij zitten grote bedrijven komen. Daardoor stijgt de waarde van het gebied”, zegt Fernhout. “Dit gaat als een olievlek uitbreiden.”
Hij benadrukt dat het niet alleen een Rotterdams feestje is. “Als je tegen een Amerikaan zegt dat je binnen 45 minuten in Amsterdam, Schiphol, Utrecht en Eindhoven zit, dat kun je dit gebied eigenlijk beschouwen als een soort metropool.”
Fernhout roept ondernemers op om zich te melden
Foto: Phil Beard | CC BY-NC-ND 2.0