In het jaarlijkse Global Competitiveness Report, gebaseerd op gegevens van februari tot en met juni, staan we op een 8ste plaats. We scoren goed met onze infrastructuur, snelle toepassing van nieuwe technieken en open markt. Ook het niveau van onze opleidingen en trainingen is uitstekend.
Starre arbeidsmarkt
Voor wie het glas halfvol is: we blijven steken op de achtste plek door onder meer onze starre arbeidsmarkt (we staan op de 135ste plaats als het gaat om de regels rond het aannemen en ontslaan van personeel!) en de zwakke financiële sector, die zorgt voor slechte toegang tot kredieten.
Topsectoren
Het onderzoek in Nederland werd uitgevoerd onder leiding van professor Volberda, hoogleraar aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit. Na een stroperige start begint het topsectorenbeleid van dit kabinet volgens hem zijn vruchten af te werpen. Met het vaak bekritiseerde topsectorenbeleid probeert Den Haag de innovatie en concurrentiekracht aan te jagen door gericht in een aantal kansrijke sectoren subisidies, leningen en fiscale voordelen te steken.
Meer technici
“Waar er afgelopen jaren een nijpend tekort was aan kenniswerkers, zijn er nu beduidend meer technici en ingenieurs beschikbaar. Daarnaast is de samenwerking tussen universiteiten en het bedrijfsleven in de verschillende topsectoren sterk verbeterd. Ook zijn de bedrijfsinvesteringen in Research en Development toegenomen.’
Zwitserland nummer 1
Zwitserland heeft overigens net als vorig jaar de meest concurrerende economie, gevolgd door Singapore en de VS, die daarmee de Finnen naar de vierde plek hebben verdrongen.