1. FNV eist 900 euro per werknemer
Het speculeren over de kabinetsplannen van Prinsjesdag later vandaag kan niemand ontgaan zijn. Vakcentrale FNV gebruikt deze gelegenheid vast om de eisen voor het komende jaar op tafel te leggen: 900 euro per werknemer erbij. Dit bedrag is het minimum van de 3 procent loonsverhoging die de vakbond wenst om ‘de groeiende inkomensongelijkheid een halt toe te roepen’. FNV heeft naast de loonseisen nog een wensenbriefje ingediend voor de Nederlandse bedrijven: minder flexibele contracten, meer werk voor jongeren en een derde jaar WW. De collega’s van CNV zien wel wat in de plannen. Voorzitter Maurice Limmen vat het kort en bondig samen: ‘Alle werknemers moeten komend jaar kunnen merken dat het beter gaat met de Nederlandse economie.’
2. Zweedse gamemaker casht dankzij Microsoft
Wordt Scandinavië het Silicon Valley van de gameindustrie? Naast Angry Bird maker Rovio staat sinds vandaag de Zweedse studio Mojang op de kaart. Techgigant Microsoft betaalt 2.5 miljard dollar voor de maker van het spel Minecraft dat met 100 miljoen geregistreerde gebruikers ongekend populair is. Mojang heeft 28 medewerkers en een winst van ongeveer 125 miljoen dollar op jaarbasis. Opvallend is dat oprichter en grootaandeelhouder Markus Persson na het overname aankondigde het bedrijf te verlaten. In een verklaring zegt hij geen ceo te zijn, geen programmeur en zich willen te richten op kleine projecten in de toekomst.
3. De Mol: ‘Interesse voor SBS’
Volgens media-ondernemer John de Mol heeft het Amerikaanse Discovery Communications interesse in de zenders SBS6, Net5 en Veronica. De Mol bezit 33 procent van de aandelen in een joint venture met de Finse uitgeverij Sanoma. ‘Ze hebben contact gehad met ons en ook met Sanoma, dat de overige procenten bezit. Ik verwacht dat er snel een actie komt van Discovery. Wat die precies zal zijn, weet ik niet’, aldus De Mol tegen De Telegraaf. De Mol en Sanoma kochten SBS in 2011 voor 1.2 miljard euro, maar hadden daarna vooral ruzie over de tv-zenders.
4. Mariott + Ikea = Moxy
De vastgoedtak van meubelgigant Ikea begint samen met de hotelgroep Mariott een nieuwe budget-hotelketen. De kamers van Moxy zijn zo ingedeeld dat ze in een vrachtwagen passen, waardoor Europese uitrol een eitje moet worden. Want ambitie is er geen gebrek: binnen tien jaar moeten er 150 vestigingen staan. Elk Moxy hotel zal 150 tot 300 kamers bevatten, met een kamerprijs tussen de 70 en 100 euro per nacht. Gekgenoeg zal elke kamer wel een Apple TV hebben, maar geen Ikea-meubelen. Wellicht niet hip genoeg voor het ‘millennials’-publiek waar de keten zich op richt. Nieuwsgierig geworden? De eerste vestiging is in Milaan geopend.
5. Hema haalt bezem door formule
Echt Hema, maar wat is nou écht Hema, dat moet directeur Ronald van Zetten zich hebben afgevraagd. In een persconferentie afgelopen maandag maakte Van Zetten bekend de slogan te vervangen door ‘Hema maakt gewoon bijzonder’. De sloganwijziging is onderdeel van een groter plan om de ruim vijfhonderd winkels te vernieuwen. Hoewel de iconische rookworst blijft, zal de retailketen zich meer gaan richten op ‘beautyproducten en cadeautjes’. De frisse wind komt na de matige resultaten over 2013 waarop een reorganisatie volgde. Van Zetten heeft goede hoop voor de koerswijziging: ‘We verwachten dat als gevolg van de aanpassingen het aantal klanten zal toenemen en door het toevoegen van een nieuwe functie, die van de impulsaankopen, klanten ook vaker zullen terugkomen.’
6. Aan vertrouwen geen gebrek bij beursgang Alibaba
Jack Ma, de voormalig docent en oprichter van Alibaba heeft vertrouwen in de beursgang van zijn bedrijf. Voordat de investeerders vrijdag los kunnen, verhoogt hij de introductieprijs van het aandeel met twee dollar. Een van de 320 miljoen aandelen moet daarmee 68 dollar gaan kosten. Jack Ma heeft daarmee weinig oog voor collega-bedrijven als Facebook die op de introductiedag juist fors onderuit gingen. De beursgang van Alibaba wordt verwacht als de grootste ooit.
7. En dan dit: Amsterdam ruziet met ondernemersclub op Zuidas
Lawaai, trillingen, files; ondernemersclub Oram, waar 660 bedrijven op de Zuidas bij zijn aangesloten, ziet het aanstaande bouwproject somber in. De bedrijven willen dat de gemeente bij de aanbesteding van het 1.8 miljard kostende megaplan harde eisen gaat stellen aan de beperking van de overlast. De gemeente ziet dit echter anders en zegt dat overlast naast de kosten en de duur van het project overlastbeperking slechts één van de criteria is. Oramdirecteur Kees Nooram heeft wel wat suggesties voor de bouwbedrijven, zo kun je in plaats van heien ook schroefpalen gebruiken. Is 20 procent duurder, maar dan heb je ook minder overlast.
Tot zover de Sprout update van 16 september. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren