1. Muller reanimeert Spyker
Victor Muller heeft het faillissement van Spyker dankzij een nieuwe kredietlijn weten terug te draaien naar de status van surseance van betaling. Muller verwacht dat ook die status, met bijbehorende bewindvoerder, in een paar weken kan worden opgeheven. Daarna kan Spyker wat hem betreft een (relatief) goedkope auto in de markt zetten en fuseren met een – nog onbekende – Amerikaanse producent van elektrische vliegtuigen. Die samenwerking moet ‘in de nabije toekomst’ leiden tot een elektrische Spyker.
2. Spotify wil half miljard dollar ophalen
Spotify wil ongeveer 500 miljoen dollar (442 miljoen euro) ophalen bij investeerders, schrijft de Wall Street Journal. De waardering van de Zweedse streamingdienst komt daarmee op 7 miljard dollar. Het geld vliegt er overigens ook met een rap tempo weer uit: vorig jaar betaalde het bedrijf 1 miljard aan artiestenvergoedingen (royalties). Dankzij het nieuwe kapitaal zou Spotify zijn beursplannen nog een jaartje kunnen uitstellen. Het aantal van 15 miljoen abonnees moet eerst omhoog om winstgevend te kunnen worden.
3. Vastgoedtycoon Lips gearresteerd
Vastgoedman Roger Lips is gearresteerd in Dubai, meldt De Telegraaf. De omstreden zakenman, die onder meer medeverantwoordelijk wordt geacht voor de val van de bank SNS, was de afgelopen 13 maanden voortvluchtig. Lips wordt verdacht van witwassen en grootscheepse faillissementsfraude, waarbij hij meer dan tweehonderd miljoen euro zou hebben zoekgemaakt. Volgens de krant leidde de Udense zakenman in Dubai luxueus leven, met een ‘riante villa’ en drie exclusieve Mercedessen, die volgens de curator waarschijnlijk onttrokken zijn aan de failliete boedel.
4. Werk voor ondernemende banenzoeker
Hoogopgeleide baanzoekers koppelen aan startups is een succesformule, zeggen de oprichters van De Upstarter. Twaalf deelnemers werden drie maanden begeleid door ondernemers en deden ervaring op bij startups, waarvan het banenpotentieel volgens De Upstarter nog ‘totaal onbenut’ is. Twee van hen gingen daar na het pilotproject aan de slag, twee gingen verder als zzp’er en vier vonden elders een baan. Starters betalen De Upstarter op het moment dat zij een baan vinden en het bedrijf ontvangt een stagevergoeding van startups, in ruil voor training en coaching. De Upstarter gaat zijn projecten nu opschalen en in de loop van het jaar startupplekken aanbieden in New York, Berlijn en Kopenhagen.
5. Nieuw groeiprogramma voor energiestarters
De Energy Academy Europe, een initiatief van Hanzehogeschool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen, start een nieuw groeiprogramma voor jonge ondernemers die raakvlakken hebben met duurzame energie. Daarbij kan het gaan om innovatieve techniek, ict of dienstverlening. ‘Juist die veelzijdige mogelijkheden maakt de energiesector zo aantrekkelijk voor startups’, schrijven de initiatiefnemers. Na een eerste selectie worden vijftien deelnemers geholpen aan een goed ondernemingsplan, gedegen kennis nodig van de markt, financiën, risicomanagement en marketing. De vijf meestbelovende worden ook geholpen bij het ophalen van groeikapitaal.
6. Investeerders zetten in op drones en robots
Ook bedrijven die drones en robots ontwikkelen profiteren van het feit dat investeerders het momenteel breed laten hangen. Vorig jaar verzamelden robotstarters bij elkaar 341 miljoen dollar aan groeikapitaal, blijkt uit een inventarisatie van marktkenner Travis Deyle. Het zijn vooral medische bedrijven die flinke bedragen claimen, maar Deyle ziet ook ‘heel veel’ drone-startups. Die trend heeft wel een keerzijde, merkt hij op in de Wall Street Journal: veel drone-bedrijven hebben nog geen levensvatbaar businessmodel. ‘Het wordt lastiger om geld op te halen gebaseerd op ‘Ik heb een drone gebouwd’.’
7. En dan dit: Zo maak je van 1 euro een nieuwe scooter
Studente Tessa Antoni heeft dankzij een ruilmarathon een nieuwe scooter bemachtigd. De ondernemende hbo-studente Reclame, Marketing & Communicatie begon haar challenge met één euro, die werd geruild voor een bosje bloemen. Daarmee bemachtigde ze achtereenvolgens een chocoladeletter, een Rituals-pakket, welness-bonnen, concertkaartjes, een hottub en een klassieke Vespa-scooter. Die mag ze vrijdag – met hulp van de pr-afdeling van Piaggio Vespa – bij een dealer in Dordrecht komen ruilen voor een fonkelnieuw exemplaar.
Tot zover de Sprout update van vrijdag 30 januari. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren