1. Kamp installeert startup-ambassadeur
Een nieuwe startup-ambassadeur gaat Nederland duidelijker op de kaart zetten voor innovatieve startende ondernemers uit het buitenland. Dat maakt minister Kamp bekend, in navolging van een actieplan dat hij al in maart presenteerde. ’Wil je Nederland voor startups op de wereldkaart hebben, dan moet je iets doen met Amsterdam als uithangbord’, aldus Kamp. De special envoy moet ook proberen de internationale positie van Nederlandse startups en groeibedrijven te versterken. Volgend jaar wil Kamp ook een website lanceren waar alle informatie voor startups die zich in Nederland willen vestigen wordt gebundeld.
2. Mobbr gaat voor wereldmarkt
Mobbr, een Nederlandse betaaldienst voor crowdsourcing en freelancers, wil met een nieuwe website de internationale markt gaan bestormen. Volgens de eerdere startup van de week is de nieuwe site zo ontworpen dat opdrachtgevers en professionals waar dan ook ter wereld zonder veel moeite een geschikt platform kunnen vinden voor hun opdrachten. Mobbr zorgt ervoor dat het geld van de opdrachtgever wordt verdeeld (video) en verdient daar zelf een deel van (maximaal 5 procent of 9 euro per klus). De Nederlandse startup gaat de manier waarop mensen werken en geld verdienen ’wezenlijk veranderen, zegt opricht Patrick Asvale hoopvol. ‘’Social collaboration’-platforms zijn de kantoren en fabrieken van de toekomst.’
3. Regelvrije zone in Amsterdamse haven
Een deel van de haven van Amsterdam wordt ingericht als een ’vrije zone’ waar minder regels gaan gelden voor ondernemers, als proeftuin voor de rest van de stad. Daarover hebben coalitiepartijen VVD, D66 en SP volgens het FD overeenstemming bereikt. De regelvrije zone, met onder meer minder strikte bestemmingsplannen en snellere procedures, moet een impuls geven aan de economie en werkgelegenheid. Het plan richt zich met name op innovatieve en groene ondernemers. Het gaat om haventerreinen die nog niet waren uitgegeven omdat onzeker was hoe lang ze voor het bedrijfsleven beschikbaar zouden zijn. Dankzij de nieuwe afspraken krijgen bedrijven de mogelijkheid om zich tot in ieder geval 2040 in de haven te vestigen.
4. Airbnb blijkt schuinsmarcheerder in New York
De verhuur van 72 procent van de huizen die Airhnb in New York aanbiedt is illegaal, stelt de officier van justitie van de staat Eric Schneiderman in een onderzoek. Zo blijkt een derde van het Airbnb-aanbod (en omzet) afkomstig van commerciële aanbieders, terwijl de site zich officieel richt op particulieren die hun huizen onder elkaar verhuren. Ook blijkt 6 procent van alle verhuurders 37 procent van de inkomsten op te strijken. ’We moeten vooruit kijken’, reageert een optimistische Airbnb-woordvoerder in de New York Times. Hij hamert op de noodzaak van nieuwe regels om ’slechteriken’ af te schrikken.
5. Franse rechter niet blij met Uber
Nog een tik voor de ’deeleconomie’: Uber heeft in Frankrijk een boete van 100.000 euro gekregen omdat het zijn goedkope taxidienst UberPop ontrecht als carpoolfaciliteit adverteert. In werkelijkheid zorgt UberPop ervoor dat particulieren met hun eigen auto geld kunnen verdienen als taxichauffeur. Eerder deze week werden ook al 4 Amsterdamse UberPop-chauffeurs aangehouden. Zij moeten mogelijk ieder 4200 euro boete betalen wegens het overtreden van de taxiwet.
6. Van Gansewinkel krijgt bezoek van FIOD
De FIOD heeft maandag een inval gedaan bij Leo van Gansewinkel, de oprichter en tot 2007 eigenaar van de gelijknamige afvalverwerker. Dat meldt het Eindhovens Dagblad op basis van bronnen. Volgens de fiscale opsporingsdienst, die geen namen noemt, is er een ’doorzoeking gedaan in de gemeente Cranendonck in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude’. Van Gansewinkel verkocht zijn afvalbedrijf in 2007 aan private-equitybedrijven CVC en KKR. Afgelopen september moest bij noodgedwongen de stekker trekken uit het grootschalige ontwikkelproject Hof van Cranendonck, waar een hotel, een theater, een museum, een restaurant en winkels hadden moeten komen.
7. En dan dit: Ebola-pakken goudmijn voor bedrijven
Producenten van beschermende kleding beleven door de uitbraak van ebola ’gouden tijden’, stelt de NOS. Bedrijven als Microgard, Lakeland en 3M hebben de productie opgeschroefd, maar kunnen de vraag amper bijbenen. Nederlandse groothandels melden een wachttijd van drie tot vier maanden. Ook particulieren kopen de pakken. Webwinkel Prepshop, die voor de gelegenheid een flinke ebola-banner op zijn site heeft gezet, zegt dat er veel vraag naar is. De beurskoersen van Lakeman en Alpha Pro Tech (laarzen en hoofdkappen) verdrievoudigden sinds de uitbraak van de ziekte.
Tot zover de Sprout update van vrijdag 17 oktober. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren