1. Adyen verdubbelt omzet
Betalingsverwerker Adyen heeft zijn omzet vorig jaar verdubbeld naar 350 miljoen dollar, meldt het bedrijf van Pieter van der Does. Of er winst of verlies wordt gemaakt meldt het Amsterdamse bedrijf niet. Ook de hoeveelheid verwerkte betalingen verdubbelde het afgelopen jaar, van 25 naar 50 miljard dollar. Het fintechbedrijf won vorig jaar een paar grote klanten, waaronder Netflix, EasyJet en Dropbox. Op retailgebied werden onder meer Burton, Gant en Etam gestrikt voor Adyens fysieke betaalterminals. Na de VS wil Adyen met die point of sale-techniek ook de Australische markt op.
2. Crowdfunding voor de upper class
Willen we meer, of minder crowdfundplatforms? Met Voordegroei.nl doet een groep voormalige private bankiers hoe dan ook een duit in het zakje met een platform voor investeerders met minimaal een ton aan vrij besteedbaar vermogen. De oprichters hebben Pim Betist in de arm genomen vanwege zijn crowdfundervaring met onder meer Sellaband en Africa Unsigned. Via Voordegroei.nl kunnen geldschieters vanaf 1.000 euro investeren in mkb-leningen, nadat zij wel eerst een intakegesprek hebben gedaan. Medeoprichter Bart Vemer spreekt van ‘informal funding’. “Geen investering in aandelen, zoals dit het geval is bij informal investment, maar leningen met een aantrekkelijke rente.”
3. Autodealer stapt in zonnepanelen
Kort na investeringen in laadpaalbedrijf The New Motion en autodeler Snappcar stapt autobedrijf Autobinck ook in Zelfstroom, een verhuurder van zonnepanelen uit Den Bosch. Autobinck ziet zonne-energie als een belangrijke schakel in het de omslag naar elektrisch rijden, waarbij auto’s worden opgeladen met door particulieren zelf opgewekte energie. Hoeveel Autobinck (omzet 1 miljard) neertelt voor het minderheidsbelang is niet bekend. Zelfstroom gebruikt het kapitaal bij het realiseren van zijn ambitie om de komende vijf jaar 100 miljoen euro aan zonnepanelen op particuliere daken te installeren.
4. Groei voor Centralpoint
Na Coolblue mag ook de verkoper van zakelijke ict-hardware Centralpoint zichzelf op de borst kloppen met goede jaarcijfers. De omzet van het bedrijf uit Amstelveen steeg met 45 procent naar 100 miljoen euro, het aantal klanten nam met 20 procent toe tot 150.000 en ook in België zit de omzet in de lift. Directeur Ronald Ederveen schrijft de rooskleurige cijfers (in een krimpende markt) toe aan de inzet op “maximale klantbeleving”, waaronder een vernieuwde wegschop en WhatsApp’en met klanten.
5. Oracle bestookt ondernemers vanuit Amsterdam
Grote kans dat je binnenkort een salestelefoontje krijgt van Oracle: het Amerikaanse softwarebedrijf breidt zijn activiteiten wereldwijd flink uit en strijkt met 400 nieuwe medewerkers neer in Amsterdam. Vanuit het nieuwe verkoopkantoor bedient het bedrijf straks West-Europa met zijn clouddiensten voor ondernemers. Oracle noemt Amsterdam een kleinschalige metropool en “dé plek voor jonge, getalenteerde en internationaal georiënteerde mensen”. Wethouder Kajsa Ollongren wist de Amerikanen te overtuigen. De komst van Oracle past volgens haar in het streven om de hoofdstad in de top drie van startup- en scaleupsteden te krijgen.
6. En dan dit: ABN medeschuldig aan geldroof
ABN Amro moet de helft vergoeden van de 24 miljoen euro die de ‘huisvriend’ en adviseur van een vermogende Rotterdamse familie Van der Sluijs heeft gestolen, bericht het FD op basis van een tot op heden onderbelicht vonnis uit 2014. De adviseur, Frits Penning, kon tussen 2001 en 2011 zo’n beetje zijn gang gaan terwijl de bank hem onterecht aanmerkte als gemachtigde voor het familiekapitaal. Penning waste het geld wit via onder meer de – inmiddels ter ziele gegane – lingerieketen CDZ. De helft van de schade heeft de familie te danken aan zijn eigen onoplettendheid, stelt de rechter.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van vrijdag 15 januari. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Onderneem slimmer, word lid van Sprout
Want Sprout members krijgen naast het laatste ondernemersnieuws en -inspiratie:
✓ Vindbaarheid met een uitgebreid seo-geoptimaliseerd profiel op Sprout.nl
✓ Kosteloze advertentie onder 150.000 ondernemers en investeerders
✓ Het dubbeldikke Sprout Magazine in de bus én toegang tot het digitale archief
✓ Maandelijks exclusieve kennis- en netwerkevenementen
✓ Toegang tot onmisbare ondernemersinformatie in de how-to database
Meld je nu aan voor slechts 99 euro per jaar, fiscaal aftrekbaar 😉