1. Betalen voor reclamevrij YouTube
YouTube komt volgende week met Red, een betaalkanaal waar kijkers voor een tientje per maand video kunnen kijken zonder reclame. Bovendien belooft het exclusief materiaal, waaroor een YouTube-grootheid als PewDiePie aan de slag gaat, maar ook Hollywoodacteurs. Misschien de interessantste functie van de app wordt de mogelijkheid om video’s te downloaden en door te luisteren terwijl je druk bent met andere dingen op je smartphone of tablet.
2. Google stapt in Nederlands megawindproject
Willem Dolleman en Harry Wassenaar bouwen in Kenia al jaren aan het grootste windpark van Afrika, en nu stapt een opmerkelijke aandeelhouder in de 365 windmolens in de woestijn. Google neemt een belang van 12,5 procent in het Lake Turkana Wind Power Project, als dat in 2017 operationeel is. Op dat moment levert het 15 procent van de Keniaanse stroombehoefte. Google koopt de aandelen van de Deense turbinefabrikant Vestas. Met het projet is 630 miljoen euro gemoeid, die Dolleman en Wassenaar ophaalden bij verschillende investeerders en ontwikkelingsbanken.
3. Amsterdam na Londen beste stad voor startups
Het is officieel: na Londen is Amsterdam de beste Europese hoofdstad voor digitale startups om zich te vestigen. Dat blijkt uit de Digital City Index, opgesteld door het Britse innovatieplatform Nesta. 020 hoeft voor scale-ups ook alleen Londen en Stockholm voor zich laten gaan, doordat het profiteert van veel goed opgeleid en meertalig personeel, er is voldoende toegang tot krediet, tot ervaren ondernemers en de infrastructuur is op orde. Berlijn moet het doen met een zevende plaats.
4. Belgen komen Uberen bij ons
Olivier De Clercq (23) en Nelson Dheedene (23) willen met hun taxi-app PickMeUp naar Nederland komen. Met PickMeUp bestel je een taxi, de chauffeur ziet waar hij naartoe moet en de klant ziet hoe lang de chauffeur nog onderweg is. Klinkt bekend? Yep: van Uber, maar dan met chauffeurs van bestaande taxibedrijven en geen particulieren. Tegen het blad Trends zeggen ze binnenkort uit te breiden naar Amsterdam. “We voelen ons in Amsterdam en het Midden-Oosten meer ondersteund door de lokale overheden dan in eigen land.”
5. Gratis openbaar IoT-netwerk gaat crowdfunden
Wienke Giezeman gaat hardware crowdfunden op Kickstarter voor The Things Network, het gratis toegankelijk Internet of Things-netwerk dat hij afgelopen zomer in Amsterdam door crowdsourcing van de grond kreeg. Inmiddels is zijn voorbeeld in vele andere wereldsteden nagevolgd, en vindt hij het tijd om een spotgoedkope router in de markt te zetten waarmee andere enthousiastelingen kunnen bijdragen aan het datanetwerk. Voor 200 dollar kopen ze een bereik tot 10 kilometer.
6. En dan dit: Anoniem bellen met nieuwe app
Telecomondernemers Paul Coerkamp en Hans Smeets komen zondag met een bel-app die je privacy garandeert. Warble is wereldwijd anoniem te gebruiken, ook is geen telefoonnummer nodig om via de app te bellen. Overheden kunnen daardoor gesprekken niet aftappen of achteraf opvragen, wat Warble uitstekend geschikt maakt voor journalisten, politieke activisten en iedereen die een beetje bij de overheid wil wegblijven.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van donderdag 22 oktober. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Word lid van het snelgroeiende ondernemersnetwerk van Sprout
Want Sprout members krijgen naast het dagelijkse ondernemersnieuws en -inspiratie:
✓ 6 x per jaar Sprout Magazine digitaal én in de bus
✓ 10 x per jaar inspirerende evenementen en visits aan bekende ondernemers
✓ Een uitgebreid profiel op Sprout.nl
✓ Exclusieve aanbiedingen en kortingen voor ondernemers
✓ Toegang tot onmisbare ondernemerskennis in de how-to database met onderwerpen als sales, marketing, belasting en personeelszaken.
Dus meld je nu aan voor slechts 99 euro per jaar!