1. De Hond exporteert Steve Jobs-school
Maurice de Hond gaat het concept van zijn particuliere Steve Jobs-school exporteren, vertelt hij aan het FD. De Hond noemt de buitenlandse belangstelling ‘overweldigend’. De inmiddels 25 Nederlandse Steve Jobs-basisscholen vallen vooral op door een intensief gebruik van iPads. Om het buitenland te bestormen heeft de opiniepeiler een nieuw bedrijf opgericht waarmee hij licenties verkoopt voor het concept en de bijbehorende software, goed voor enkele honderden euro’s per leerling per jaar. De eerste internationale versie is een kleine particuliere school in Spanje, gevolgd door scholen in Dubai en Zuid-Afrika. Om het programma in het Afrikaanse land uit te rollen is De Hond een crowdfundingcampagne begonnen met een doelbedrag van 400.000 euro. Behalve De Hond investeert ook McKinsey-topman Mickey Huibregtsen in het nieuwe bedrijf.
2. Rechter schaart zich achter crowd
Voor het eerst heeft een rechter zich uitgesproken over de gevolgen van een mislukt crowdfundingproject. De makers van het spel Asylum Playing Cards zamelden in 2012 ruim 25.000 dollar in op Kickstarter, maar veel geldschieters hebben het kaartspel nooit ontvangen. Behalve 23.000 dollar aan rechtszaakkosten moet bedenker Ed Nash van een rechter in Washington 31.000 dollar aan boetes betalen, 1.000 dollar per gedupeerde uit de staat Washington. ‘De staat Washington tolereert geen crowdfundingdiefstal’, zegt de rechter. Daarmee is de kous nog niet af voor Nash; de rechter moedigt de overige 779 gedupeerden uit andere Amerikaanse staten aan om ook een aanklacht in te dienen.
3. 90.000 scholieren betalen lunch mobiel
Ruim 90.000 scholieren op negentig Nederlandse scholen kunnen binnenkort met hun mobieltje afrekenen in hun schoolkantine. De techniek is afkomstig van Daalder, een mobiele betaaldienst die werkt met een app waar gebruikers geld naar overboeken. Een telefoon met nfc-chip is daardoor niet nodig. Daalder werd twee jaar geleden opgericht door Renz Millenaar, Reinhard Spronk en Romke de Vries. De startup lanceerde zijn app afgelopen maart. Inmiddels is deze ook te gebruiken in een aantal winkels en horeca-gelegenheden in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Utrecht.
4. A-Film vraagt uitstel van betaling aan
Het doek lijkt te vallen voor filmdistributeur A-Film. Quote bericht dat het bedrijf vandaag surseance van betaling aanvragen omdat het niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. ‘Het is al jaren sappelen, en deze beslissing moeten we helaas nemen’, zegt directeur Sim van Veen. De schuldenlast van het bedrijf bedraagt naar verluidt vele tientallen miljoenen euro’s. A-Film distribueerde in het verleden onder meer de filmtrilogie Lord of the Rings. Ook bracht het bedrijf films als Zwartboek en Phileine zegt sorry naar de bioscoop. Bij het bedrijf uit Amsterdam werken 20 mensen.
5. Airbnb ontmaskert huisjesmelker
Airbnb gaat aangeven of een woning van een gewone particulier is, of van een huisjesmelker. Dat zegt medeoprichter Nathan Blecharczyk tegen de Volkskrant. Niet zelden halen vastgoedbedrijven woningen van de huurmarkt om ze vervolgens aan te bieden via Airbnb, Op die manier proberen zij veiligheidsregels en hotelvergunningen te ontlopen. Blecharczyk past liever zijn product aan, dan constant te moeten reageren op lokale steeds veranderende eisen die aan Airbnb worden gesteld, zoals verplichte registratie voor verhuurders. ‘Zo voorkomen we dat we in elk afzonderlijk land voor politieagent moeten spelen volgens de daar geldende regels.’ Wanneer Airbnb huisjesmelkers apart gaat aangeven, is nog niet bekend.
6. En dan dit: Reistijd naar klus is werktijd
Voor mensen zonder vast kantoor geldt de tijd die nodig is om naar de eerste afspraak en van de laatste naar huis te komen als werktijd. Dat heeft het Europees Hof van Justitie bepaald. Dit kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld bedrijven in de thuiszorg, of bedrijven die hun vertegenwoordigers door het land laten reizen. De zaak was aangespannen door een vakbond in Spanje. Een Spaans bedrijf had alle regionale kantoren gesloten, waardoor werknemers verschillende afstanden moesten reizen voor ze op hun eerste afspraak waren. Het EU-hof: ‘Het feit dat de werknemers de reis thuis beginnen en eindigen wordt bepaald door de beslissing van de werkgever om de regionale kantoren te sluiten en niet van de werknemers zelf.’
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van maandag 14 september. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van vrijdag
Word lid van het snelgroeiende ondernemersnetwerk van Sprout
Want Sprout members krijgen naast het dagelijkse ondernemersnieuws en -inspiratie:
✓ 6 x per jaar Sprout Magazine digitaal én in de bus
✓ 10 x per jaar inspirerende evenementen en visits aan bekende ondernemers
✓ Een uitgebreid profiel op Sprout.nl
✓ Exclusieve aanbiedingen en kortingen voor ondernemers
✓ Toegang tot onmisbare ondernemerskennis in de how-to database met onderwerpen als sales, marketing, belasting en personeelszaken.
Dus meld je nu aan voor slechts 99 euro per jaar!