1. Facebook komt met marktplaats
Facebook opent de aanval op Craigslist, eBay en straks ook Marktplaats met een eigen handelsplatform voor particulieren: Marketplace. De mobiele Facebook app heeft voortaan een knop die mobiele gebruikers in Australië, Nieuw-Zeeland, de VS en Engeland naar Marketplace leidt, waar ze hun spullen kunnen aanbieden en verkopen. Het is overigens de tweede poging van Facebook om in tweedehands spul te gaan: in 2007 begon het een vergelijkbare dienst onder de naam: Marketplace. De nieuwe markplaats werkt alleen voor mensen van 18 jaar en ouder.
2. Katers kosten werkgevers goud
Katers kosten werkgevers een kapitaal: alcohol leidt jaarlijks tot 1,7 miljard euro schade op de werkvloer door productiviteitsvermindering, berekende het RIVM in een maandag verschenen rapport. De schade is deels gevolg van verzuim door ziekten die direct samenhangen met alcohol. Een ander deel is katerschade: gemiddeld zijn mensen 2,5 werkdagen per jaar minder effectief vanwege een kater. De totale maatschappelijke kosten (zorg, ongevallen, voortijdige sterfte) komen volgens het instituut uit op 8 miljard euro. Daar staan 5,5 miljard euro aan baten tegenover (accijnzen, winst voor de producenten en horeca). Het saldo blijft dus negatief.
3. De Persgroep koopt organisator Week van de Ondernemer
Remko Wouters en Maarten van Druten verkopen Synpact, de organisator van de Week van de Ondernemer, aan mediareus De Persgroep. Het moederbedrijf van onder meer krantentitels als AD en Trouw maar ook van radiostation Q-music heeft zelf al bijlages en een website onder de naam De Ondernemer en wil dat versterken ‘om het meest complete zakelijke platform te bouwen’. Synpact, gespecialiseerd in marketing gericht op ondernemers, telt veertig medewerkers en is goed voor een jaaromzet van 8 miljoen euro. Wat De Persgroep, zelf in handen van de Vlaamse familie Van Thillo, betaalt, is niet bekend.
4. PwC zet Nederlandse Artificial Intelligence in
De fusie- en overnametijgers van PwC in de VS zetten kunstmatige intelligentie van een Nederlandse startup in om bedrijven door te lichten op personeelsrisico’s, meldt het FD. Het Amsterdamse Focus Orange analyseert met zijn zelflerende softwareprogramma Crunchr steeds meer data omtrent het personeelsbestand, de samenstelling het verloop en de beloning. Op basis daarvan kan het loonscenario’s doorrekenen of aanbevelingen doen over de verhouding flexibele schil – vaste krachten. In Nederland werkte Focus Orange al voor ASML, Schiphol en Randstad, dat ook investeerde in de startup van Dirk Jonker.
5. Finalisten TEDx women startup award bekend
Renske de Bruine van Mount Software (ontwikkelaar van e-health apps), Eline Leijten van Plugify (marktplaats voor het boeken van bands) en Anouk Visser van Birds.ai (realtime analyse van luchtbeelden) pitchen op 28 oktober tijdens de finale van de TEDxAmsterdamWomen Startup Award 2016. De drie bleven dit weekeinde over van de negen vrouwelijke startupondernemers die pitchten voor de eindronde voor een jury met daarin onder anderen Janneke Niessen (Sproutcolumnist en oprichter Improve Digital) en Laurens Groenendijk (oprichter Treatwell).
6. En dan dit: robot vecht boete voor je aan
En ook hierbij is een robot je van dienst: twee Leidse startups komen met een chatbot die bezwaar maakt als je onterecht tegen een verkeersboete aanrijdt. Bezwaarbot van Appjection en Botboys helpt automobilisten via Facebook Messenger bezwaar in te dienen. Bovendien wordt de bot steeds slimmer als hij door meer mensen gebruikt wordt. Dankzij de techniek ‘deeplearning’ leert de bot woorden en zinnen te herkennen. Zo wordt de app iedere dag beter in het aanvechten van boetes. Bezwaarbot is afgekeken van de Londense DoNotPay-bot, een app waarmee al rond de 160.000 Britse automobilisten succesvol een parkeerboete hebben aangevochten. Maar waar de Britten nog zelf in actie moesten komen, dient Bezwaarbot zelf het bezwaar in. “Mensen beantwoorden enkele simpele vragen. Op basis van deze antwoorden bepaalt de bot of de boete wel of niet aangevochten kan worden. Wanneer een boete aangevochten kan worden hoeft men alleen maar zijn emailadres achter te laten”, aldus Vincent Ulmer van chatbotexpert BotBoys op Emerce.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van dinsdag 4 oktober. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!
✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk