1. Overheid is miljoeneninvesteerder
De overheid heeft de afgelopen tien jaar ongeveer 200 miljoen euro uitgetrokken voor startups, blijkt uit cijfers van EZ-onderdeel Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het gaat om leningen waarmee de overheid 200 miljoen euro aan investeringen van in totaal 55 investeringsfondsen verdubbelde in het kader van de Seed Capital-regeling. Het groeigeld werd verdeeld over 280 investeringen, met een gemiddeld investeringsbedrag van 1,4 miljoen euro. Zodra een investering rendement oplevert moeten investeerders het overheidsgeld terugbetalen. Bijvoorbeeld na een exit zoals onlangs die van Dezima Pharma, dat vorige maand voor 1,38 miljard euro werd verkocht. Dit jaar wordt er 24 miljoen euro geleend aan zes investeringsfondsen, waaronder het Mainport Innovation Fund.
2. Meer banen dankzij mkb
Het mkb als banenmotor is geen loze kreet, blijkt maar weer eens: het aantal werkenden in het midden- en kleinbedrijf groeit dit jaar met bijna 50.000 mensen, bericht onderzoeksbureau Panteia. Daarvan zijn 35.000 werknemers en 15.000 zelfstandigen. Bij het grootbedrijf (vanaf 250 werknemers is de toename maar 12.000 werkenden. Volgend jaar versnelt de groei in het mkb tot ruim 64.000 extra werkenden. Bedrijven hebben volgens Panteia bij het aantrekken van de economie eerst nog even gewacht met het aannemen van werknemers. Mkb’ers profiteren vooral van een herstellende woningmarkt en een groei van de uitgaven van consumenten.
3. Twitter-oprichter brengt Square naar de beurs
Oprichter en ceo van Twitter Jack Dorsey wil naar de beurs met zijn andere bedrijf Square, een mobiele betalingsdienst voor mkb’ers. Square is weliswaar minder bekend bij het grote publeik maar daar trekt het zich met een omzet van 850 miljoen dollar (vorig jaar) niks van aan. De beursgang moet 275 miljoen dollar opleveren. Tijd om bij te komen na het opwarmen van potentiële investeerders heeft Dorsey amper. Hij keerde begin deze maand terug bij Twitter om het bedrijf te reorganiseren, inclusief het ontslag van ruim 300 collega’s.
4. Get in the Ring warmt op
Het jaarlijkse startupfeest dat Get in the Ring heet komt weer op stoom. In totaal 100 startups mogen (tegen elkaar) pitchen om Nederlands kampioen te worden en door te stromen naar de internationale finale, die volgend jaar wordt gehouden in Colombia. De eerste 25 zijn inmiddels geselecteerd
5. Y Combinator haalt 700 miljoen op
Y Combinator, de startup-accelerator waar Airbnb en Dropbox groot werden, ontpopt zich nu ook tot een serieuze investeerder. De accelerator lanceert een fonds van 700 miljoen dollar om bedrijven die bij ‘YC’ uit het nest vliegen te helpen aan vervolginvesteringen, bericht de Wall Street Journal. Daarmee wijkt ceo Sam Altman af van een traditie waarbij iedere startup evenveel geld krijgt, merkt de krant op: het fonds is het aan zijn investeerders verplicht om alleen geld te steken in meest succesvolle bedrijven. De insteek blijft wel om “founder friendly” te zijn, zegt Altman op zijn blog.
6. En dan dit: respijt voor manager
Het verschijnsel manager heeft alleen bestaansrecht als er sprake is van “lean leiderschap”, is de strekking van het proefschrift van Desirée van Dun van de Universiteit Twente waar RTL over bericht. Van Dun benadrukt de menselijke kan van lean opereren. Succesvolle teams delen informatie en monitoren prestaties. Ook voelen teamleden zich veilig om te zeggen wat ze willen en onenigheden te bespreken en worden ze betrokken bij de doelen van het bedrijf. Kortom, ”dat vergt dus nogal wat”.
7. Quote van de dag:
Gemaakt met Canva.com
Tot zover de Sprout update van vrijdag 16 oktober. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Word lid van het snelgroeiende ondernemersnetwerk van Sprout
Want Sprout members krijgen naast het dagelijkse ondernemersnieuws en -inspiratie:
✓ 6 x per jaar Sprout Magazine digitaal én in de bus
✓ 10 x per jaar inspirerende evenementen en visits aan bekende ondernemers
✓ Een uitgebreid profiel op Sprout.nl
✓ Exclusieve aanbiedingen en kortingen voor ondernemers
✓ Toegang tot onmisbare ondernemerskennis in de how-to database met onderwerpen als sales, marketing, belasting en personeelszaken.
Dus meld je nu aan voor slechts 99 euro per jaar!