1. Oprichters pakken Geldvoorelkaar terug
Nadat vorige week al bleek dat er fraude was gepleegd bij Trustbuddy, het Zweedse moederbedrijf van het Nederlandse crowdfundplatform Geldvoorelkaar, heeft het onlangs aangetreden management nu faillissement aangevraagd. Dat is voor Geldvoorelkaar-oprichters Martijn van Schelven en Edwin Adams het moment om hun aandelen terug te eisen. Zij zijn naar eigen zeggen “zeer geschokt” over de affaire. “Wij verwerpen elke vorm van gedrag dat de integriteit en de goede naam van Geldvoorelkaar.nl dan wel crowdfunding in zijn algemeenheid kan beschadigen.” Trustbuddy nam Geldvoorelkaar een jaar geleden over voor omgerekend 10,6 miljoen euro, waarvan 4 miljoen euro in aandelen Trustbuddy.
2. Snappcar breidt uit naar Zweden
Snappcar heeft weer een slag geslagen in zijn tweede thuismarkt Scandinavië. Nadat afgelopen april al de Deense concurrent Minbildinbil werd ingelijfd worden SnappCar-oprichter Victor van Tol en Pascal Ontijd nu eigenaar van het Zweedse FlexiDrive. Deze dienst telt 10.000 gebruikers, onder wie 2.000 autobezitters. Inclusief deze overname groeit het aantal Snappcar-gebruikers – verdeeld over Nederland, Duitsland, Denemarken en Zweden – naar 150.000 deelnemers, die met elkaar 20.000 auto’s delen.
3. Aegon steekt 200 miljoen in Duitse p2p-lener
De Duitse peer-to-peer-lener Auxmoney krijgt van verzekeraar Aegon 150 miljoen euro om uit te lenen in de vorm van consumentenleningen, in aanvulling op de andere 50.000 (particuliere) investeerders op het platform. Aegon ziet de nieuwe geldinjectie als een “strategische ingreep in tijden van consistent lage rentetarieven”. De Nederlandse verzekeraar werd eind vorig jaar al investeerder in Auxmoney en stak daarna bij wijze van proef 50 miljoen euro in het platform. Tot nu toe werden via Auxmoney 60.000 leningen verstrekt voor een totaalbedrag van 350 miljoen euro.
4. Ruim 2 miljoen voor snelle betaal-app
De Rotterdamse startup Sowdan heeft – terwijl het zich nog in de testfase bevindt – 2,1 miljoen euro opgehaald bij onder meer de oprichter van de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) Pieter Schoen. Sowdan belooft via een aan iDeal gekoppelde app real-time betalingen tussen verschillende banken, iets wat normaliter minimaal een dag duurt. “Het is van de zotte dat je in Nederland alleen geld kunt overmaken als de banken open zijn en het dan nog 24 uur duurt voor het op een andere rekening staat”, motiveert Schoen zijn investering. Lees het interview met Schoen en 3 andere Masters of Challenge in het nieuwste Sprout magazine.
5. 25.000 euro voor juridische vernieuwers
Ondernemende studenten opgelet: advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek heeft 25.000 euro over voor het meest innovatieve idee in de juridische sector, oftewel een “plan dat de wereld van het recht vernieuwt”. Dat de De Brauw Legal Innovation Challenge geen overbodige luxe is, blijkt wel uit de woorden van bestuursvoorzitter Martijn Snoep: “De juridische sector is van oorsprong traditioneel ingesteld en innovatie is niet vanzelfsprekend.” Op 2 december is de aftrap van de competitie; op 9 juni is de finale, waarbij de drie finalisten hun idee pitchen voor een jury.
6. En dan dit: Amazon trekt blik personeel open
In wat doet denken aan een moderne equivalent van de aspergestekers huurt Amazon dit jaar 100.000 seizoensarbeiders in om de kerstdrukte in de VS op te vangen. Dat betekent een ruime verdubbeling van de 90.000 mensen die het bedrijf sowieso al in dienst heeft in zijn 70 logistieke centra. In aanloop naar december heeft Amazon ondertussen het aantal vaste banen met 25.000 mensen opgekrikt, die worden gelokt met een hoop benefits, zoals bonussen en opties. Toeval of niet, op personeelsgebied probeert Amazon tegelijk het vernietigende New York Times-artikel van 2 maanden geleden te debunken.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van woensdag 21 oktober. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Word lid van het snelgroeiende ondernemersnetwerk van Sprout
Want Sprout members krijgen naast het dagelijkse ondernemersnieuws en -inspiratie:
✓ 6 x per jaar Sprout Magazine digitaal én in de bus
✓ 10 x per jaar inspirerende evenementen en visits aan bekende ondernemers
✓ Een uitgebreid profiel op Sprout.nl
✓ Exclusieve aanbiedingen en kortingen voor ondernemers
✓ Toegang tot onmisbare ondernemerskennis in de how-to database met onderwerpen als sales, marketing, belasting en personeelszaken.
Dus meld je nu aan voor slechts 99 euro per jaar!