Kun je de ruimte omschrijven?
“Bij binnenkomst komen de geuren van restaurant Choux je tegemoet. De eetgelegenheid is de vaste lunchplek voor Spring House-leden. De rode trap omhoog leidt naar de Living Room, waar aan lange tafels en op comfortabele stoelen gewerkt kan worden. Ook vind je hier de War Room, de klassieke boardroom met een knipoog, en The Library, waar leden hun toekomstige klassiekers met elkaar delen.”
“Hard gewerkt wordt er in de studio’s op de tweede verdieping, terwijl op de derde een hoog, kas-achtig plafond een fenomenaal uitzicht geeft over het IJ. In alle ruimtes kan gewerkt worden, en behalve de studio’s en het restaurant zijn ze allemaal te boeken voor lezingen, workshops en evenementen.”
Wat maakt jullie kantoorruimte uniek?
Spring House wil de services van een co-working space combineren met de betrokkenheid van een club of sociëteit. “Wat deze plek voor mij echt uniek maakt als werkplek, is de enorme diversiteit aan disciplines die hier over de vloer komt, en het contact dat je hebt met mensen die je anders nooit tegen zou komen” zegt Madelon van de Ven, die voor bloemenhandelaar Royal FloraHolland werkt aan innovatieplatform Let it Grow. Creatieven, onderwijsexperts, maatschappelijke innovatoren, consultants, journalisten, business developers en restaurateurs werken zij aan zij en in samenwerkingsverband aan diverse projecten, altijd met oog op de toekomst.”
Hoe is deze ruimte tot stand gekomen? Brainstorm? Interieurontwerper?
“In een wereld die constant in verandering is, hadden wij behoefte aan een nieuw soort werken. Niet iedereen in zijn eigen bubbel, maar een ware kruisbestuiving van talenten en disciplines,” zegt Pjotr de Jong, creative director van Vandejong Creative Agency, over de motivatie achter de verbouwing van de oude conservenfabriek aan de De Ruyterkade. Samen met mede-initiatiefnemers Kennisland en Joanna van der Zanden bracht hij het concept voor Spring House tot leven.
Het gebouw – oorspronkelijk in 1911 ontwikkeld als blikfabriek – ligt in een historisch deel van de binnenstad, pal naast het station en aan ’t IJ. Design studio Müller Van Tol en architect Duzan Doepel hebben het gebouw in zijn oude glorie hersteld, en tegelijkertijd aangepast aan alle huidige en toekomstige behoeften.
Welke elementen ‘maken de ruimte’ of ben je trots op?
Vrins: “De mensen in de ruimte. Het is een bonte collectie geëngageerde toekomstmakers. En natuurlijk zijn we trots op de kas boven op ons huis. Een prachtige ruimte met een uniek Amsterdams uitzicht.”
Wat zijn de reacties van bezoekers?
“Mensen die voor het eerst komen genieten van het uitzicht, de sfeer en natuurlijk het heerlijke eten. Onze leden zien dit als hun huis. Dat ze mede opbouwen en vormgeven. Na de vakantie is iedereen blij weer thuis te komen.”
Waarom vinden jullie een unieke werkruimte zo belangrijk?
“De volop veranderende wereld vraagt om een plek waar mensen vanuit hun individuele expertise en passie samen nieuwe ideeën ontwikkelen. Nieuwe ideeën, initiatieven en projecten die aansluiten op de wereld van morgen. Een plek waar de changemakers van de toekomst van gedachten kunnen wisselen, hun blikveld kunnen vergroten en elkaar kunnen inspireren en uitdagen. Zo’n plek is Spring House.”
Wat zijn jullie ervaringen: wat werkt er wel en wat werkt er niet goed?
“Spring House heeft geen aparte kantoortjes te huur. Geen muren tussen de bedrijven. Als lid deel je de ruimtes die er zijn. Dat betekent dat je echt bij elkaar intrekt. Soms zorgt dat voor interessante situaties, je bent op elkaar aangewezen en van elkaar afhankelijk. En dat is gelijk ook de positieve kant. Je leert van elkaar en ontwikkelt nieuwe vormen van samenwerken.”
Voor de rubriek The Office is Sprout op zoek naar kwalitatief hoogwaardig beeld van de meest inspirerende kantoren van Nederland. Wide-shots, close-ups, medewerkers en kantoordieren, pikaplanten en urban moestuinen het mag er allemaal op. De redactie belt de beste kandidaten na voor de nodige context rondom het bedrijf en interieurkeuze.
Ben jij niet bang om de collega-ondernemers een kijkje achter de schermen te geven van jouw bedrijf? Meld je dan nu aan via [email protected]