1. HEMA ruziet met franchisenemers
HEMA ligt overhoop met zijn franchisenemers. Dat meldt de Volkskrant. Die citeert een brief van Ronald van Zetten gericht aan hen. Daarin geeft de bestuursvoorzitter de VAB-HEMA, vereniging van franchisenemers, er van langs. De ruzie betreft een aantal onderwerpen: de prijs die de franchisenemers moeten betalen voor brood en gebak, de marketingkosten waaraan de franchisenemers aan mee moeten betalen en de opbrengsten van de webshop. De helft van de 500 HEMA-lokaties wordt gerund door franchisenemers.
2. Kabinet rekent zich rijk met tijdelijke verlaging belasting
De regering leunt onterecht op haar nieuwste belastinglokkertje voor ondernemers. De tijdelijke verlaging van de belasting voor dga’s moet 8 miljard in de staatskas opleveren. Dat is te optimistisch, is de conclusie van TNS Nipo, dat een onderzoek uitvoerde in opdracht van het FD. 5 miljard is een realistischer getal. Ondernemers staan helemaal niet zo te trappelen om zichzelf extra dividend uit te keren. Volgend jaar gaat de hefing in Box 2 tijdelijk omlaag van 25 naar 22 procent. Het onderzoeksbureau ondervroeg 200 ondernemers. 1 op de 25 (4 procent) blijkt slechts met zekerheid van de belastingsmaatregel gebruikt te gaan maken.
3. Microsoft kiest in december nieuwe topman
Met spanning kijkt de wereld naar de stoelendans bij Microsoft. Want wie gaat er voor zorgen dat het achterop geraakte technologiebedrijf de tegenaanval op Apple inzet? Microsoft zegt in december de opvolger van ceo Steve Ballmer te gaan presenteren. Vandaag komt het bestuur bijeen om een shortlist van maximaal 5 kandidaten op te stellen. Dat meldt persbureau Bloomberg. In augustus trad Ballmer naar 13 jaar bestuursvoorzitterschap terug.
4. Bitcoin evenaart Apple
De waarde van de bitcoin is afgelopen weekend opgelopen tot 500 dollar. De virtuele munt is nu bijna evenveel waard als het aandeel van Apple. Dat is 524 dollar waard. De bitcoin is daarmee hard op weg om de financiële hype van 2013 te worden. Vorig jaar was de nieuwe geldsoort nog geen 20 dollar waard. De munteenheid bestaat uit niet meer dan een series eentjes en nullen – een computercode die door hackers is verzonnen. Ook in Nederland zijn er al een aantal webshops en bijvoorbeeld ook restaurants die de bitcoin accepteren. Er is echter geen centrale bank die de uitgifte ervan beheert en dus de stabiliteit kan bewaken.
5. Lindenhoff neemt online supermarkt Ruud Maaz over
De Utrechtse horecaleverancier Lindenhoff zet online de aanval in op de grote supermarktketens. Het neemt online supermarkt Ruud Maaz over. De versleverancier wil met de overname de logistieke problemen oplossen waar de Ruud Maaz mee worstelde. De websuper heeft zijn bezorgingsgebied onlangs noodgedwongen verkleind van de Randstad naar de omgeving van Amsterdam. Dat vertelt oprichter Devi van Huijstee aan RetailNews.
6. Zuivelexport naar Rusland op de tocht
Een nieuw Russisch pesterijtje? Nederlandse zuivelexporteurs worden mogelijk geweigerd. Tweederde van de 64 bedrijven mogen misschien niet meer leveren aan Rusland. Dat meldt Rosselchoznadzor. Volgens de Russische toezichthouder wordt er in Nederland onvoldoende gecontroleerd of de kwaliteit goed is. De instantie die toeziet op de controle is een gedecentraliseerd orgaan en dat volgens Rosselchoznadzor geen goede zaak. Meer bij Nuzakelijk.
7. En dan dit: wie koopt Forbes?
Forbes staat in de etalage. Het Amerikaanse zakenblad heeft Deutsche Bank ingeschakeld om de gesprekken te voeren. Met wie is nog niet bekend. Ceo Michael S. Perlis laat in een brief aan medewerkers weten dat het door meerdere kandidaten is benaderd. Forbes is een bijna 100 jaar oud zakenblad dat onder meer bekend van de jaarlijkse rijkenlijst. Perlis heeft voor een ommekeer gezorgd door nieuwe vormen van inkomsten te genereren. Tegenwoordig drijft de site voor meer dan de helft op vrijwilligers en verdient Forbes geldt met bijvoorbeeld het organiseren van congressen. Meer bij The New York Times.
Tot zover de Sprout update van 16-11-2013. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van vrijdag.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.