1. Rutte wil zzp’er niet verplicht verzekeren
Premier Mark Rutte ziet weinig in een plan van werkgeversorganisatie AWVN om zzp’ers toegang te geven tot het stelsel van sociale zekerheid. Rutte waarschuwde in een debat in de Eerste Kamer dat het voorstel leidt tot het versoberen van opgebouwde rechten van mensen in loondienst. Ook wil hij zzp’ers niet dwingen tot iets wat velen van hen juist niet willen. ‘Je moet oppassen mensen tegen hun zin in gelukkig te maken’.
2. ‘Meer innovatiegeld voor MKB’
VVD en PvdA in de Tweede Kamer willen dat er volgend jaar meer geld is voor innovatie in het midden- en kleinbedrijf. Nu is daar nog 20 miljoen euro voor gereserveerd, en ondernemers staan ervoor in de rij en grijpen mis, zo stelde VVD-Kamerlid Michiel van Veen dinsdag. Met Jan Vos (PvdA) wil hij er daarom nog eens 20 miljoen euro voor uittrekken.
3. Nieuwe lichting Startupbootcamp HightechXL
De tien startups die in Eindhoven drie maanden lang Startupbootcamp HightechXL ingaan, hebben dinsdag hun plek veroverd. Het gaat om zes bedrijven uit het buitenland (zelfs een Chinese startup), en vier Nederlandse partijen: Star Engines (vergroot het bereik van elektrische voertuigen) Manus Machinae (robothandschoenen), Avular (een drone) en Safelet (armband met noodsignaal).
4. Bankoverschrijving via Twitter
De Franse bank Groupe BPCE laat haar geld overmaken naar anderen via Twitter. Tot nu toe konden ze daarvoor al sms gebruiken, iets wat in Nederland de Rabobank ook al jarenlang probeerde groot te maken. Dankzij een samenwerking met Twitter volstaat de naam van de begunstigde. Details als het rekeningnummer zouden niet nodig zijn, en de aanbieders beweren dat het nog veilig is ook.
5. Qredits verhoogt kredietplafond
Mkb-financier Qredits verhoogt zijn kredietlimiet volgend jaar naar 250.000 euro. De kredietverstrekker trekt zelf geld aan van banken en verzekeraars en verstrekte tot nu toe microkredieten tot 50.000 euro aan startende en bestaande ondernemers in Nederland. Vorig jaar verruimde Qredits haar kredietaanbod al tot 150.000 euro.
6. Scoupy komt met cashback-service
Kortingenapp Scoupy, ooit Sprout Startup van het Jaar, komt met geld-terug-acties voor de smartphone. Zonder tussenkomst van de winkelier krijgt de gebruiker (dat zijn er al 750.000) binnen 48 uur zijn geld terug, als de fabrikant van een product een cashbackactie heeft lopen. Geen geknoei meer met het invullen van formulieren: een foto van de aankoopbon volstaat. Wilkinson Sword is de eerste die Scoupy op die manier inzet.
7. En dan dit: psstt… Ebola.com, kopen?
Zo opportunistisch kun je zijn: de eigenaren van Ebola.com bieden hun domeinnaam aan voor 150.000 dollar. ‘Het zou een fantastisch domein zijn voor een farmabedrijf of een leverancier van noodhulpmiddelen of andere diensten’, aldus Jo Schultz, baas van domeineigenaar Blue String Ventures, tegen CNBC. Daar heeft hij gelijk in. We zijn niet allemaal zo loaded als Mark Zuckerberg, die dinsdag 25 miljoen overmaakte voor de bestrijding van Ebola.
Tot zover de Sprout update van woensdag 15 oktober. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren