Het Solar Shirt wekt energie op met 120 dunne zonnecellen die in de stof zelf zijn verwerkt. Die energie wordt opgeslagen in een batterij in een zak van het shirt. Daarvandaan loopt een usb-kabeltje om een telefoon of tablet mee op te laden.
In de volle zon produceert het shirt ongeveer 1 watt aan elektriciteit, wat genoeg zou moeten zijn je mobiel in een paar uur tijd op te laden. Zelfs binnenshuis zou het shirt voldoende stroom opwekken om de batterij volledig opgeladen te houden.
Door zonnecellen te dragen kunnen we zelf een bron van energie worden
Praktisch
Van Dongen presenteerde het kledingstuk met ingebouwde zonnecellen afgelopen weekend op het Amerkaanse tech- en cultuurfestival South by Southwest. ‘We hebben solar fashion van de catwalk naar de winkelstraat gehaald met een fraai, maar ook praktisch kledingstuk dat mensen iedere dag kunnen dragen’, zegt Van Dongen. Zij ontwierp het kledingstuk in samenwerking met het Holst Centre, een aan TNO gelieerde R&D-instelling op de High Tech Campus in Eindhoven.
Met de gebruikte technologie kan volgens de makers zeer dunne elektronica worden vervaardigd, die rekbaar, flexibel en wasbaar is. De zonnecelmodules kunnen kostenefficiënt in massaproductie worden vervaardigd en vervolgens in de stof worden verwerkt met gebruikelijke industriële ‘iron-on’-technieken, voordat het kledingstuk wordt genaaid. Ontwerpers en kledingfabrikanten kunnen met de modules hun eigen unieke designs maken.
Bron
‘Door zonnecellen te dragen kunnen we de energie van de zon benutten en zelf een bron van energie worden’, zegt Van Dongen. ‘Als ontwerper vind ik het interessant om te zien hoe zonnecellen het esthetische karakter van een kledingstuk kunnen verhogen.’ Het Solar Shirt is iets praktischere opvolger van haar eerdere project Wearable Solar, dat zij twee jaar geleden presenteerde. Wanneer het kledingstuk daadwerkelijk in de winkel ligt blijft nog gissen.
De komende jaren is Van Dongen niet alleen mode-ontwerpster, maar doet zij ook promotie-onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Daar onderzoekt zij hoe 3D-printen een rol kan spelen in mode.