Toegegeven, het is er niet hartje binnenstad. En na de entree van de onheilspellend zwarte voormalige IBM-kolos in Amsterdam-Nieuw West worstel je je eerst door een haveloos trappenhuis voordat je aan het eind ervan wat licht ziet schijnen. Maar dan blijkt wel meteen, hoe briljant B.Amsterdam aan het worden is.
Startup hangout
Rechts een barretje, links een lounge, ingericht met de afgedankte bankstellen waar hackershonken en andere startup hangouts in Silicon Valley patent op hebben. Twee stappen verder, achter een vrolijk beschilderd Trabantje, een batterij lange houten tafels die als flexibele werkplekken voor zzp’ers of andere mobiele ondernemers dienstdoen, gevolgd door vierkante blokkendozen waarin startups huizen die wat meer ruimte voor zichzelf nodig hebben. In één ervan is Rudo Bisschop net bezig 163 (!) digitale camera’s te monteren in zijn 3D-studio Th3rd.
Team Academy
Serieuzere afmetingen heeft de hoek waar ondernemersschool naar Fins model Team Academy zijn lokalen heeft ingericht, een paar andere huurders, onder wie de marketeers van huisbrouwer Heineken, hebben in units van 75 en 150 vierkante meter ook flink de ruimte. Plus beschikking over vergader- en conferentieruimte, sportfaciliteiten en 500 parkeerplekken.
Startupbootcamp
Zeiden we serieus? Ja, dat is eigenlijk wel de belangrijkste eerste indruk die B.Amsterdam maakt: tussen de ongelakte houten bureaus en de vintage meubelstukken wordt serieus gewerkt. Door studenten, startups en grownups. En straks ook door de bedrijven die in de accelerator van Startupbootcamp Amsterdam gaan. Een verdieping hogerop wordt namelijk druk getimmerd aan de nieuwe behuizing van de startupfabriek, die verhuist vanaf zijn plek vlakbij het Centraal Station.
IBM innovatiecentrum
Nog een opmerkelijk huurder van het tot leven gewekte kantoorpand: IBM. De techgigant is zelf zó gecharmeerd van wat hier gebeurt met zijn afdankertje, dat het zijn innovatiespeeltuin verplaatst naar ‘de overkant’ – behalve zijn Nederlandse hoofdkantoor heeft IBM nog meer panden op wat bij Amsterdammers het IBM-terrein heet.
Founder van B.Amsterdam Ricardo van Loenen heeft, samen met zijn partner Guus Meulendijks de ondernemer achter de vennootschap B.Amsterdam, binnen een jaar veel voor elkaar gekregen sinds ze met Bas van Veggel, zoon van de befaamde vastgoedontwikkelaar Hans van Veggel, een nieuwe bestemming ontwikkelden voor wat na elf jaar leegstand tot vele duizenden vierkante meters treurnis was verworden.
Eco-systeem
Zelf heeft Van Loenen helemaal geen achtergrond als verhuurder of huisbaas: hij komt uit de reclamewereld en maakte onder meer een tijdlang het tijdschrift van Duncan Stutterheims dance-imperium ID&T. Nu is zijn missie niet de duizenden vierkante meters over vier verdiepingen zo snel mogelijk verhuren, maar door de creatieve combinatie van de juiste gebruikers een eco-systeem van de grond te trekken waarin ondernemers elkaar verder kunnen brengen.
Intussen doet Van Loenen weinig om het IBM-gebouw werkelijk spic en span te krijgen. Enerzijds om de huren betaalbaar te houden – 225 euro voor een vaste werkplek is redelijk marktconform, de units van 75 vierkante meter en 150 vierkante meter komen op een evenzeer schappelijke 1150 en 2300 euro per maand, maar daarvoor geldt wel een huurtermijn van minimaal 2 jaar. Anderzijds houdt dat de ruimte net zo flexibel als de ondernemers die erin huizen: behoeften veranderen, en voorlopig is er plek zat voor evenementen, waaronder de Sprout Startup van het Jaar-verkiezing, waarmee we samen met B.Amsterdam op 15 januari aanstaande een mooi nieuw startupjaar aftrappen.
Dakdokters
B.Amsterdam bloeit en laat bloeien. Zelfs tot op het dak: de dakdokters en growndowntown leggen er een urban moestuin aan, die volgend jaar leuk uitzicht vormt voor wie een terrasje wil pikken bij de horecazaak die op dit moment op de bovenste verdieping in elkaar wordt getimmerd.
Als dit geen plek is voor de finale van de Sprout Startup van het Jaar-verkiezing, dan hebben we iets niet goed begrepen.