Kroes werd eind vorig jaar benoemd tot speciale ambassadeur voor startuppend Nederland. Haar missie: Nederland tot de top 3 te laten behoren van de Europese startup-ecosystemen. ‘We willen in een adem genoemd worden met Londen en Berlijn.’
De ‘beknopte periode’ van anderhalf jaar koos Kroes naar eigen zeggen ‘zodat we op positieve manier de druk erop kunnen houden en het momentum met een coalitie van ambitieuze welwillenden optimaal benutten’.
Na een half jaar is een van de resultaten dat Amsterdam (en de 100 kilometer daaromheen) afgelopen juli door de analisten van Compass op de 19e plek werd gezet in een ranglijst van wereldwijde startupregio’s.
Kroes wil ook de andere ‘innovatieve hubs’ zoals Eindhoven, Twente, Rotterdam en Wageningen met elkaar verbinden. Ondertussen wordt over de grens aansluiting gezocht met steden als Berlijn, Boston, New York, Tel Aviv, Londen, en San Francisco – ‘en volgend jaar Azië’, belooft Kroes in een update die zij woensdag stuurde naar Mark Rutte, Henk Kamp en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.
AngelList
Daarin meldt zij onder meer dat zij AngelList naar Nederland wil halen. AngelList is een Amerikaans platform waar startups kapitaal kunnen ophalen bij (groepen) investeerders. De dienst is al neergestreken in Groot-Brittannië, maar is in Nederland nog niet actief. ‘Het Ministerie van EZ werkt momenteel aan het wegnemen van belemmeringen, zodat ze zich kunnen vestigen als ze dat willen’, aldus Kroes.
We zijn in Nederland veel te bescheiden, is de conclusie van Kroes. Werk aan de winkel dus, voor het komende jaar.
Dit is waar Kroes zich op gaat richten, in haar eigen woorden:
1. Nederland profileren als Startup Land onder het EU-voorzitterschap, waarbij het mijn ambitie is om met VenJ en EZ een Europees Startup Visum te lanceren. Tevens bieden we op specifieke onderdelen ondersteuning aan de organisator van het StartupFest om een groots Europees Startup evenement te kunnen houden in Nederland.
2. In samenspraak met de regionale hubs en Captains of Industry ontwikkelen van een duurzame, vraaggestuurde aanpak om corporates en startups veel meer van elkaar te laten profiteren. Het geven van ‘geloofwaardigheid’ aan startups is daarbij de inzet.
3. Met corporates verder werken aan het opzetten van meer Coder Dojo’s in Nederland, de concretisering van het Codepact en de plaats van coderen in en rond het curriculum.
4. Samen met Henk en toonaangevende startups op basis van uitdagende cases kijken hoe we Nederland als Europese landingsplaats voor startups met nieuwe (disruptieve) business modellen kunnen profileren, zoals bijvoorbeeld FinTech;
5. Via internationale missies verder inzetten op aantrekken van investeringen, talent en profileren van Nederland als top locatie voor Startups;
6. Samen met de European Inspiring Fifty Tech Women een inspirerende bijeenkomst te organiseren onder het EU-voorzitterschap.
7. Succesvolle startups uitdagen om met elkaar zich veel meer in te zetten om te herinvesteren in de Nederlandse startup cultuur, zowel financieel als via coaching en openstellen van netwerken. Een deeleconomie van en voor startups.