1. Steinar Henskes beste studentondernemer van de wereld
De opmars van Steinar Henskes als ondernemerstalent weet van geen ophouden. De 24-jarige Haarlemmer, oprichter van vogelverjaagbedrijf Bird Control Group, is in Washington tijdens de Global Student Entrepreneur Awards uitgeroepen tot student-ondernemer van het jaar. Aan de verkiezing deden 2.000 studentondernemers uit 38 landen mee. De jury noemt VU-student Henkes een goed voorbeeld van de toekomst van jong ondernemerschap. ‘We weten zeker dat hij zijn bedrijf de komende jaren naar nieuwe hoogtes zal brengen.’ Behalve wereldwijde faam krijgt Henskes 20.000 dollar aan prijzengeld mee naar huis.
2. Nieuwe belastingtoets zzp’ers vanaf 2016
Staatssecretaris Wiebes heeft vanmorgen een aangepaste versie van de zogeheten Beschikking geen loonheffingen (BGL) gepresenteerd, de opvolger van de VAR-verklaring. Na een stortvloed van kritiek van zzp-belangenorganisaties kent de nieuwe VAR onder meer modelovereenkomsten per sector. Zo krijgen bedrijven vooraf zekerheid of de Belastingdienst accepteert dat er geen sprake is van een dienstbetrekking. En hoeven niet alle zzp’ers hoeven te worden opgezadeld met evenveel administratieve rompslomp; het invullen van een vragenlijst webmodule, zoals aanvankelijk werd voorgesteld, is definitief van de baan. De nieuwe regeling gaat op 1 januari in. Lees verder: Wiebes verkleint papierwinkel zzp’ers
3. Koos Hendriks wil hoogste punt Nederland bouwen
Snowworld wil met een nieuwe toren waar je van kunt abseilen het hoogte punt van Nederland maken, vertelt ceo Koos Hendriks aan NU.nl. Het bouwwerk moet verrijzen op de 239 meter hoge Wilhelminaberg in Landgraaf. Het huidige hoogste punt der Lage Landen is nu nog de 322 meter hoge Vaalserberg. Hendriks wil behalve een uitkijkpunt ook een boomkronenpad en een restaurant neerzetten. ‘En ernaast ligt ons klimpark, dus het zou mooi zijn als we dat kunnen koppelen, zodat mensen van de toren kunnen abseilen. Dat wordt echt heel spectaculair.’
Lees ook het interview met Koos Hendriks in het laatste nummer van Sprout
4. Groningen krijgt mega-startersfabriek
De stad Groningen krijgt zijn eigen B.Amsterdam: een immense starterslocatie, in een oud bedrijfspand van PostNL. De interesse is ‘overweldigend’, schrijft het Dagblad van het Noorden. Er is nu ongeveer 6000 vierkante meter beschikbaar. Dat kan oplopen tot 14.000 vierkante meter, vergeleken met 12.000 vierkante meter die B.Amsterdam mag claimen. Net als in Amsterdam moet een mengelmoes van techneuten, ambachtslieden, kunstenaars, juristen en telers zorgen voor kruisbestuiving en innovatie. Tot nu toe hebben 200 starters zich
5. Zzp-pensioen veilig bij bijstand
Zzp’ers kunnen met een iets geruster hart de bijstand in: zij hoeven hun pensioenspaarpot niet langer op te eten als zij een beroep doen op dat sociale vangnet, heeft het kabinet besloten. Tot op heden werd bij het toekennen van bijstand eerst gekeken of iemand nog eigen vermogen heeft. Voor zzp’ers met een pensioen tot 250.000 euro geldt deze vermogenstoets niet meer. Het idee achter de nieuwe regeling, die vanaf op 1 januari 2016 ingaat, is dat zzp’ers voortaan eerder rgeneigd zullen zijn om geld opzij te zetten voor hun oude dag. Het wetsvoorstel regelt ook dat werknemers die zzp’er zijn geworden meer 9 in plaats van 3 maanden de tijd krijgen om te beslissen of ze in hun pensioenfonds willen blijven zitten.
6. Drones door de Alpen
De Zwitserse post gaat komende zomer testen of drones kunnen worden ingezet bij het bezorgen van pakjes bij klanten die wonen op afgelegen plekken in het Alpenland. La Poste werkt voor het project samen met luchtvaartmaatschappij Swiss en dronefabrikant Matternet. Onlinewinkel Amazon kreeg vorige maand toestemming om in de Verenigde Staten tests te doen met drones om pakjes af te leveren. Pakjesvervoerder DHL heeft al een proefproject in Duitsland.
7. En dan dit: Omarm zelfmanagement, of verdwijn
Zappos-ceo Tony Hsieh zet zijn liefde voor holacractie in een hogere versnelling. Na twee jaar van experimenteren met het managerloze managementsysteem is het tijd om zijn schoenenimperium volledig managervrij te maken. Medewerkers die het daar niet mee eens zijn hebben tot 30 april om te beslissen of ze bij het 1500-koppige webbedrijf willen blijven werken, of dat ze aanspraak willen maken op een ontslagvergoeding. Om daarvoor in aanmerking te komen heeft Hsieh nog een verrassing in petto: de vertrekkers moeten het boek Reinventing Organisations lezen, of in een e-mail verklaren dat ze dat niet zullen doen.
Tot zover de Sprout update van maandag 20 april. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Het premium membership van Sprout
Premium members krijgen álles. Voor € 8,25 per maand (ex btw):
- ben je (gratis) welkom op diverse events en visits, inclusief Sprout Challengerday 2015
- ontvang je 6 dikke inspiratiemagazines op je deurmat
- lees je elke dag de 7 need to knows via je mail
- krijg je onbeperkt toegang tot de how-to database met praktische informatie voor je bedrijfsvoering