Cox kreeg bezoek van Nudge, een community-platform voor de duurzame economie, dat bovenstaande video maakte. De ondernemer legde twee jaar geleden beslag op het leegstaande zwemparadijs Tropicana. In die nieuwe stadsboerderij hangen nu zakken vol koffiedik en stro waar oesterzwammen uit groeien.
Die verkoopt Cox met zijn bedrijf RotterZam aan restaurants en particulieren voor 10 euro per kilo. Voor zijn businessmodel werd Cox geïnspireerd door het boek Blauwe Economie, van Gunter Pauli. Het uitgangspunt van dat boek: in de natuur bestaat afval niet, alles wordt hergebruikt. En daar kunnen we als mensen inspiratie uit opdoen.
Circulair
RotterZwam stort zich op de ongeveer 6 miljoen kilo koffieprut die horeca in de stad jaarlijks voortbrengt, en gebruikt dat als input voor een nieuw systeem. Een prima voorbeeld van de circulaire economie. RotterZwam levert ook een kweekset, waarmee mensen thuis als heuse aanrecht-agrariërs zelf hun koffiedik kunnen gebruiken om paddenstoelen (‘de opruimers van de natuur’) mee te kweken.
Nadat de koffiedrab is uitgewerkt als groeimiddel wint RotterZwam enzymen uit de schimmeldraden van de paddenstoelen. Die enzymen zijn weer een grondstof voor bioplastics, biobrandstoffen en biovergisters. Wormen mogen zich uitleven op het restant, zodat er ook nog compost kan worden verkocht.
Voormalig bankmedewerker Cox raadt ondernemers met vernieuwende plannen aan om gewoon aan de slag te gaan en vooral niet te veel te plannen. ‘En vraag niet te vaak om toestemming aan de gemeente. Ga gewoon je gang. Houd ze wel op de hoogte, vertel ze waar je mee bezig bent.’
Biobrandstof
Het gebruik van koffiedik doet denken aan het concept van de Brit Arthur Kay, die met zijn Bio-Bean vorig jaar een half miljoen euro won in de Postcode Loterij Green Challenge. Bio-Bean gebruikt de koffiedrab als grondstof voor biobrandstof. Best handig dus, zo’n koffieboon.