Met het zzp-pensioen willen ZZP Nederland, PZO-ZZP, FNV Zelfstandigen en Zelfstandigen Bouw het aantrekkelijker maken voor zzp’ers om voor hun oude dag te sparen. Pensioenuitvoerder APG/Loyalis is de partij die het fonds beheert. Vanaf 1 januari kan het fonds van start, de initiatiefnemers claimen dat inmiddels 7000 zelfstandigen interesse hebben getoond voor deelname.
Opnemen voor arbeidsongeschiktheid
Het was al bekend dat de vrijwillige zzp-regeling in aantocht was, maar de nodige regelgeving moest nog worden aangepast om haar mogelijk te maken. Zo is in Belastingplan 2015 geregeld dat de zelfstandigen hun gespaarde pensioen ook mogen opnemen als ze arbeidsongeschikt raken, zonder dat ze daarbij een boete hoeven te betalen omdat ze hun pensioenpot openbreken.
Ook wordt geregeld dat zzp’ers hun pensioen niet op hoeven te eten als ze in de bijstand raken of bij faillissement of surséance. Daarvoor is een wetswijziging nodig, die op zijn vroegst in 2016 ingaat, blijkt uit een kamerbrief van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken).
Premies aftrekbaar
De premies die de zzp’ers inleggen zijn fiscaal aftrekbaar, maar alleen tot het maximum binnen de befaamde ‘jaarruimte’. Bij uitkering wordt het geld pas belast. Zelfstandigen mogen bij deze regeling zelf bepalen hoeveel premie ze inleggen en hoe ze het geld laten uitkeren, over vijf, tien of vijftien jaar. Bij overlijden gaat het geld naar hun nabestaanden.
Derde pijler
Overigens mist het zzp-pensioenfonds het karakter van een traditioneel pensioenfonds, waaraan mensen verplicht deelnemen en alle deelnemers risico’s delen. Het zzp-pensioen is een vrijwillige en aanvullend pensioen uit de zogenoemde ‘derde pijler’, zoals bankspaarproducten, pensioenverzekeringen en andere producten. De opgebouwde spaarpot/individuele pensioenrekening is en blijft voor de zzp’er.
BrightNL
Dit zzp-pensioen is niet het enige alternatief dat zelfstandigen straks hebben voor een bankspaarproduct of pensioenverzekering. BrightNL, dit jaar opgenomen in de Sprout Challenger50, werkt ook aan een fonds, maar wacht nog op een vergunning. BrightNL wordt eigendom van de deelnemers doordat iedere deelnemer mede-aandeelhouder wordt.