Duurzaamheid mag best wat minder zwaar zijn. De verzuipende ijsbeer kennen we nu wel. Het is tijd voor een leuke en luchtige insteek. Dat is de gedachte achter het boek ‘How to Green your Office’. Volgens auteur en oprichter van Greeninc, Ynzo van Zanten, hoef je niet perfect te zijn om iets goeds te doen. Met een paar simpele ingrepen maak je je werkplek of kantoor al een stuk groener.
Tips & tricks voor een duurzamer kantoor
Van Zanten gelooft niet in belerende verhalen over wat je allemaal niet meer mag, maar wel in kleine duwtjes in de goede richting. How to Green your Office wil ondernemers daarbij helpen, met laagdrempelige tips & tricks. “Ondernemers die duurzamer willen werken, denken vaak dat het niet leeft bij medewerkers. Dat klopt niet. De meeste mensen willen graag hun steentje bijdragen, maar weten simpelweg niet wat ze kunnen doen. Een facility manager bij een bank die de duurzaamste ter wereld wil worden, ziet daarin voor zichzelf geen duidelijke rol weggelegd. Terwijl hij misschien wel allang heeft bedacht dat de lampen in de archiefkasten kunnen worden vervangen door ledverlichting. Medewerkers denken vaak dat hun plannen te klein zijn, maar ook die kleine stappen brengen het bedrijf verder. Ik wil de grootste plannen van de directie verbinden met de ideeën op de werkvloer.”
Checklist
Zo bevat How to Green your Office een checklist om na te lopen voordat je ’s avonds naar huis gaat. Is je computer uit (ook het scherm en ook de printer)? Staat de verwarming laag? Zijn alle laders uit het stopcontact? Lichten uit? De tips lijken nogal voor de hand te liggen, maar volgens Van Zanten zijn ze nog steeds hard nodig. “Thuis letten mensen vaak wel op de verwarming en het licht, maar op het werk voelt niemand zich verantwoordelijk. Veel bedrijven dénken dat ze duurzaam zijn, door bijvoorbeeld e-mails te versturen met onderaan een waarschuwing om het bericht niet zomaar te printen. Maar wie print er nog e-mails tegenwoordig? Niemand. Zo’n melding is geen duurzaam beleid maar een loze kreet.”
Zes tips (slideshow):
Allemaal meedoen!
Duurzaamheid begint bij je eigen mensen. Laat iedereen meedoen door goede ideeën te belonen. KLM bijvoorbeeld heeft een duurzame ideeënbox. De beste ideeën worden uitgevoerd en de bedenker krijgt het eerste jaar 10 procent van de besparing op zijn rekening gestort. Actief bezig zijn met duurzaamheid heeft een psychologisch effect. Zo blijken mensen met zonnepanelen op het dak ‘vanzelf’ zuiniger om te gaan met energie.
Uurtje? Digitaal factuurtje!
Okee, e-mails printen doen we niet meer. Maar facturen? Die gaan vaak nog netjes in een envelop naar de klant. Dat kan ook digitaal. Goedkoper en schoner. Agenda voor de vergadering afdrukken? Waarom eigenlijk? Doe het eens zonder en leg alleen een stapel kladpapier (dat aan één kant al gebruikt is) neer. En voor die keren dat je écht moet printen: zorg dat de printer standaard op dubbelzijdig staat.
Geef je toner aan een aap
Je print minder dus je zal ze niet vaak hoeven vervangen, maar als je dan toch toe bent aan een nieuwe cartrigde of toner, gooi de oude dan niet zomaar weg. Stichting AAP zamelt ze in en betaalt met de opbrengst de opvang voor apen en uitheemse zoogdieren. Ze sturen je graag speciale doos om je lege toners en cartrigdes in te verzamelen.
Meatless Monday
Als we allemaal een dag in de week vlees overslaan, besparen we evenveel als wanneer we alle huizen voorzien van dubbel glas én alle gloeilampen vervangen door spaarlampen. Of een miljoen auto’s van de weg halen. Meatless Monday kan natuurlijk prima in je bedrijfskantine of tijdens de gezamenlijke lunch. Andere lunchtip: gebruik bij de lunch voortaan alleen nog biologische en/of streekproducten.
Greensaver
Screensavers beschermen niets anders dan de omzet van je energieleverancier. Voor je scherm doen ze niets, en sommigen gebruiken zelfs meer stroom dan normaal. Zorg ervoor dat je scherm na enkele minuten op standby gaat (en als je niet weet hoe, vraag het een nerd op de afdeling of de helpdesk).
Verzamel stairmiles
Hoe merkwaardig is het om op je werk de lift te nemen en ’s avonds in de sportschool op de crosstrainer te springen? Gebruik geen stroom maar je eigen energie en neem lekker de trap. Laat de auto staan en neem eens het openbaar vervoer naar een klant. Een frisse wandeling naar het station en onderweg tijd om e-mails te beantwoorden.