Toine Manders is al jaren op kruistocht tegen de fiscus. “De overheid neemt geld af van productieve leden van de maatschappij. Hoe productiever je bent, hoe hoger de boete op dat gedrag. Vervolgens doet de overheid heel veel slechte dingen met het belastinggeld: er is een leger ambtenaren dat honderdduizenden regels maakt die ons beperken in onze persoonlijke en economische vrijheid; ze doen mee aan allerlei militaire operaties in het buitenland. Als je de belasting kunt ontwijken maar dat niet doet, word je hieraan medeplichtig.”
Belasting ontwijken is niet ontduiken
Manders deed als lijsttrekker van de Libertarische partij al tweemaal mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Hij doceert graag.
Les één: belastingontduiking is een vorm van belastingbesparing waarbij je de wet overtreedt.
Belastingontwijking, waar hij met het Haags Juristen College (HJC) zijn bedrijf van maakt, is belastingbesparing door gebruik te maken van de wettelijke mogelijkheden die er zijn om de aanslag te verminderen. “Je kunt daarbij gebruikmaken van bewust door de wetgever gecreëerde mogelijkheden, door bijvoorbeeld voor de oude dag te sparen in een pensioen-bv. Maar dat zet weinig zoden aan de dijk en draait meestal om renteloos uitstel van executie.
Wil je echt besparen, dan moet je gebruikmaken van de wettelijke mogelijkheden die bestaan zonder dat de wetgever ze bewust heeft geschapen. Dan spreken we ook wel van mazen in de wet.”
Belastingontwijking? Dat doe je zo…
De Cyprus-route
Et voilá: de Cyprusroute. Met HJC zet Manders al jaren in op Cyprus bij de structuren die hij voor zijn cliënten optuigt. “Cyprus heeft een aangenaam fiscaal klimaat en is bovendien lid van de Europese Unie. Er is de afgelopen decennia heel veel jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie over fiscale aangelegenheden, waarin de regels rond belastingontwijking duidelijk worden uitgelegd. En in 95 procent van de gevallen verloor de fiscus de zaak.”
Voor zzp’er, dga en particulier
Voor ondernemers, maar ook voor zzp’ers en vermogende particulieren beheert HJC holdingvennootschappen en stichtingen op Cyprus. Daar hebben de klanten nauwelijks omkijken naar, tegen een jaarlijkse vergoeding vanaf vierduizend euro. Voor ondernemers is de Cyprusroute daardoor al voordelig zodra ze een jaarwinst voor belasting maken van 20.000 euro. Particulieren hebben als werknemer minder mogelijkheden voor fiscale besparingen. Maar vanaf een belast vermogen van boven de 350.000 euro zijn zij via HJC ook voordeliger uit.
Eerst een bv, dan een holding
“Tegen zzp’ers, en zelfs tegen werknemers, zou ik zeggen: richt een bv op waarmee je je diensten verricht. Dat is pas lonend vanaf 100.000 euro winst als je de aandelen zelf in handen houdt. Maar als je de aandelen onderbrengt bij een Nederlandse holding, met daarboven een holding op Cyprus en daar weer boven een stichting op Cyprus, is het mogelijk om heel groot belastingvoordeel te behalen.” Een Nederlandse bv die 100.000 euro winst maakt, zal daarover normaal gesproken eerst 20 procent vennootschapsbelasting moeten afdragen, en bij uitkering aan een grootaandeelhouder draagt die nog eens 25 procent aanmerkelijk belangheffing af.
Stichting op Cyprus keert onbelast uit
Hoe het werkt, willen we natuurlijk vooral weten. “Die dubbele heffing kun je voorkomen door de bv winst uit te laten keren aan de Nederlandse holding, die dividend uitkeert aan de Cypriotische holding. Dat gebeurt belastingvrij op basis van Europees recht. De holding op Cyprus keert vervolgens uit aan dienst eigenaar, de stichting.
In Cyprus bestaat geen schenk- of erfbelasting: de stichting kan dus onbelast uitkeren aan haar begunstigden. Dat zijn in dit geval onze cliënten of hun erfgenamen. Nederland heft schenkbelasting als de schenker in Nederland woont. In dit geval is de schenker een stichting op Cyprus, dus is de schenking belastingvrij.”
Curator
De fiscus, kan je voorstellen, is niet Manders grootste vriend. “De fiscus heeft onze structuren nog nooit aangevochten. We zijn bereid tot het randje te gaan, omdat de mooiste bloemen bloeien aan de rand van het ravijn. Maar alles wat we opzetten, moet het daglicht kunnen verdragen.”
Toegegeven, de curator kan Manders bloed wel drinken. In 2010 ging HJC failliet – althans, één van de vele bv’s in de kerstboom – vanwege een belastingschuld. “De curator heeft me wel beschuldigd van belastingontduiking, de fiscus niet. De curator probeert me persoonlijk aansprakelijk te stellen in het faillissement. Die zaak is nog onder de rechter. Maar doordat het Nederlandse kantoor slechts informatie verleent over de diensten die ons kantoor vanuit Cyprus aanbiedt, hebben cliënten geen schade ondervonden van het faillissement.”
Alleen Vpb afdragen
De belasting blijft in dit voorbeeld beperkt tot 20.000 euro; de in Nederland af te dragen vennootschapsbelasting. “In Cyprus geldt niet alleen dat dividenden onbelast mogen worden ontvangen en uitgekeerd, ook de waardestijging van de bv wordt niet belast.
Daar heb je met een Nederlandse eenmanszaak behoorlijk last van, aangezien het tarief hiervoor maximaal 45 procent bedraagt. Ook voor bv’s is het met 25 procent behoorlijk pittig. En uiteindelijk bezit je geen aanmerkelijk belang meer in de Nederlandse bv, zodat je ook niets te maken hebt met een verplicht fictief salaris of de terbeschikkingstellingsregeling.” Inmiddels heeft HJC meer dan achtduizend rechtspersonen opgericht op het zonnige eiland.
Vermogen schenken
Vermogende particulieren kunnen ontkomen aan de nare heffing van 1,2 procent over hun spaargeld of beleggingen door die te schenken. Maar dan wel aan een stichting op Cyprus. “De fiscus heft inkomstenbelasting over het vermogen bij de eigenaar en gaat daarbij uit van diens vestigingsplaats. In dit geval is dat de stichting op Cyprus, dus heeft Nederland daar niets te zoeken.”
Het bestuur van de onafhankelijke stichting zal voor minimaal de helft moeten bestaan uit inwoners van Cyprus, maar de schenker mag daarnaast een vertrouweling aanwijzen. Aangezien de Cypriotische bestuurders werknemers van HJC Group zijn, hoeft niemand te vrezen voor zijn centen. “Je bespaart jaarlijks deze verkapte vermogensbelasting van 1,2 procent uit. Sinds een reparatiewet uit 2010 zullen de erfgenamen uiteindelijk wel nog steeds erfbelasting moeten afdragen, maar ironisch genoeg is juist dankzij deze poging om mazen in de wet te dichten deze nieuwe maas ontstaan.”
Cyprus hecht aan zijn klimaat
Cyprus zucht onder enorme schulden omdat het zijn topzware bankensector heeft gered – met belastinggeld. Zal het eiland in ruil voor Europese steun niet gedwongen zijn het fiscale regime strenger te maken? “Ierland heeft een vennootschapsbelasting van 12,5 procent en wist de poot stijf te houden. Op Cyprus is iedereen, van rechts tot extreem links, overtuigd van het existentiële belang van een aangenaam fiscaal klimaat. Het zal de rug nog méér recht houden dan Ierland.”