1. Airbnb daagt huurders die servicekosten terugeisen
Airbnb heeft advocatenkantoor advocatenkantoor De Brauw ingehuurd om Nederlandse huurders te dagvaarden, meldt de Telegraaf. Het verhuurplatform wil zo voorkomen dat tienduizenden Airbnb-huurders servicekosten terugvragen. In maart oordeelde een rechter dat Airbnb de wet overtreedt door bij huurders bemiddelingskosten in rekening te brengen. Die uitspraak zorgde voor een run op claimbureaus zoals Twee Heren, Rabbin en Appeal. Behalve het dagvaarden van deze claimclubs, heeft Airbnb nu ook 20 particuliere claimanten gedagvaard. De Amerikaanse dienst hoopt zo een juridische verklaring te krijgen dat zij niks te vorderen hebben.
2. Ondernemende werknemer krijgt startup-kans
Dutch Startup Association (DSA) gaat bedrijven helpen bij het omscholen van werknemers naar ondernemers. Met het initiatief (Startout) reageert de branchevereniging op een dreigende ontslaggolf, en het nieuws dat het maximum aantal loopbaanadviezen van de overheid al is bereikt. ‘Laten we samen de grootste golf van innovatie en ondernemerschap in de geschiedenis tot stand brengen’, zegt DSA-voorzitter Lucien Burm. DSA streeft met het project naar 500 nieuwe startups. Deelnemende bedrijven worden aangemoedigd om in de nieuwe startups te participeren, door bespaarde transitievergoedingen in te zetten als investeringskapitaal.
3. Waakhond waarschuwt sneaky huurbemiddelaars
De ACM gaat boetes uitschrijven aan huurbemiddelaars die extra diensen opvoeren als onderdeel van een huurovereenkomst, waarschuwt de waakhond. Het gaat dan om bijvoorbeeld het regelen van een vergunning of aansluiting voor gas, water en licht. De toezichthouder merkt dat steeds meer huurbemiddelaars extra diensten aanbieden, waarbij huurders de indruk krijgen dat zij die diensten moeten afnemen om een woning te kunnen huren. Huurbemiddelaars die extra diensten niet duidelijk als keuze presenteren, kunnen boetes verwachten tot 600.000 euro, of (als dat meer is) tot 7,5 procent van de jaaromzet.
4. Grote webwinkels gevoelig voor bestelfraude
Klanten van Bol.com, Bonprix, Plein, Wehkamp en Zalando hebben hun bescherming tegen bestelfraude niet op orde, meldt de Consumentenbond op basis van een steekproef. Bij bestelfraude plaatsen criminelen met behulp van gelekte of geraden wachtwoorden een bestelling, kiezen een ander bezorgadres en vinken de optie om achteraf te betalen aan. De meeste van de in totaal 30 grote webwinkels die de bond onder de loep nam beloven consumenten voortaan beter te beschermen. Bijvoorbeeld door het blokkeren van achteraf betalen als er op een ander adres wordt bezorgd en een strenger wachtwoordbeleid.
5. Pakket bij afhaalpunt scheelt 33 procent CO2
Een pakketje dat wordt bezorgd bij een afhaalpunt bespaart 33 procent CO2 uitstoot vergeleken met een thuis afgeleverd exemplaar, berekenden onderzoekers van TNO in opdracht van Thuiswinkel.org en Topsector Logistiek. Voorwaarde is wel dat die pakketjes lopend of met fiets worden opgehaald. Wanneer de helftt procent van alle bestellingen naar een afhaalpunt zouden gaan, zouden bezorgbussen 17 procent minder CO2 uitstoten. Op dit moment gaat 13 procent van alle pakketjes naar afhaalpunten (waaronder ook winkels). In totaal zijn er nu 9600 afhaalpunten in Nederland. Van alle huishoudens heeft 52 procent een pakketpunt van PostNL op loopafstand.
6. En dan dit: chique hotel compenseert crisis met co-working
Hotel De L’Europe in Amsterdam verandert een deel van het iconische gebouw in een co-workingplek voor (creatieve) ondernemers. Die kunnen er een atelier of ‘inspirerende werksuite’ huren. Eerder namen al uitgever en boekenwinkel Mendo en de bloemisten en decorateurs van The Wunderkammer hun intrek in het door corona flink uitgedunde hotel. Directeur Edward Leenders woont sinds de coronapandemie in het hotel, dat in handen is van de familie Heineken. De L’Europe probeert de coronastrop ook te beperken met afhaalmaaltijden.
Wat we ook lazen:
- Albert Heijn gebruikte een Ghanese ananasboer, zonder dat hij dat wist, als boegbeeld van een duurzaamheidscampagne. (Follow The Money)
- Hoogleraar en beroepsprovocateur Ewald Engelen wilde een kritisch artikel over het coronabeleid op Facebook zetten, maar dat werd geweigerd. (De Groene Amsterdammer)
- Onbetrouwbare economiestudenten komen vaker terecht in de financiële sector, stellen Duitse onderzoekers. (Financieele Dagblad | het onderzoek)
- Groeien in crisistijd? Het kan wanneer je denkt zoals Keynes. (MT.nl)
- Ondernemende wetenschappers kunnen zich inschrijven voor een nieuwe editie van de Academic Startup Competition.
Tot zover de Sprout-update van vrijdag 4 september. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.