1. Koolen stapt in schoonmaakrobot
Kees Koolen strikes again: de Brabantste cleantech-ondernemer investeert met Koolen Industries dit keer een half miljoen euro in robotstartup AzioBot, maker van een autonome schoonmaakrobot voor winkels, ziekenhuizen en bedrijven. Koolen investeerde 2 jaar geleden al in de start van de vloerschrobber, die dankzij batterijen van Koolen Industries-dochter Super B 4 uur kan schoonmaken op een lading. Koolen noemt automatisering “een cruciaal onderdeel van allerlei technologische ontdekkingen.” Volgens de investeerder helpt het ons “te zorgen dat schone energie voor iedereen toegankelijk is in gebruiksvriendelijke oplossingen”. AzioBot wil zich ook op zelfrijdende auto’s storten, “wanneer de markt en regelgeving er klaar voor zijn”.
Lees ook: Kees Koolen: ‘Als je cijfers niet kloppen, is álles waar’
2. Nederlandse cleantech-ondernemers scoren 7,4 miljoen in VS
Leap, een Nederlands-Amerikaanse startup die machines, auto’s en gebouwen aansluit op een handelsplatform om zo het elektriciteitsnet te balanceren, heeft een investering van 7,4 miljoen euro opgehaald. Het bedrijf – met kantoren in San Francisco en Utrecht – laat gebruikers met een Nest-thermostaat bijvoorbeeld geld verdienen door energieverbruik af te stemmen op piek- en dalmomenten. Voor de vermaarde Amerikaanse investeerder Union Square Ventures betekent Leap de eerste investering in een energiebedrijf, schrijft partner Nick Grossman. Leap werd in 2017 opgericht door Thomas Folker en medeoprichter van Distimo (een app-analist die in 2014 werd verkocht aan App Annie) Remco van den Elzen.
The future of energy is more renewables, more connected devices and more electricity. We will need a smart API layer to connect it all to the grid and to the energy markets.
Today we’re announcing our Series A investment in @leapdex which does just that https://t.co/lipf4CQKZb— Nick Grossman (@nickgrossman) January 16, 2020
3. Scheefgroei flex en vast baart commissie zorgen
De scheefgroei tussen werknemers en zelfstandigen is schadelijk voor de economie, vindt een commissie onder leiding van voormalig topambtenaar Hans Borstlap. Te veel mensen krijgen volgens de commissie te maken met “onzeker en laag kwalitatief werk”. Werkgevers zouden daarom meer vaste contracten moeten aanbieden, terwijl het aantal flexwerkers juist ingedamd zou moeten worden. Tegelijkertijd moet ontslag makkelijker worden. Een voorstel om de loondoorbetaling bij ziekte terug te brengen van 2 naar 1 jaar is “een grote stap, maar niet groot genoeg”, reageert hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen op Twitter. Arbeidsrechtadvocaat Sascha Janssen vreest dat ondernemers de dupe zijn.
Lees ook: dit rapport kan jouw werkvloer flink opschudden
Willen wij werken in het land dat de Commissie Borstlap voor ogen heeft?
Ik mis #keuzevrijheid en gedachtes over #basisinkomen.
Ik signaleer een negatief ondernemersklimaat voor MKB en zzp.Veel leesplezier tweeps https://t.co/cB4Low5paj
— Sascha Janssen (@SaschaJanssen) January 23, 2020
4. Britse waakhond onderzoekt overname Takeaway
Op het allerlaatste moment dreigt er toch vertraging voor Jitse Groen: de Britse kartelwaakhond CMA onderzoekt de overname van Just Eat door Takeaway, een paar dagen voordat de deal definitief zou worden. Het Nederlandse maaltijdenplatform trok zich in 2016 na een mislukt avontuur terug uit het Verenigd Koninkrijk. Takeaway verloor de strijd van Just Eat, het platform dat Groen net heeft veroverd na een heftige overnamestrijd met de Zuid-Afrikaanse investeringsmaatschappij Prosus. De toezichthouder wil onderzoeken of de overname van Just Eat andere spelers ervan zal weerhouden om zich ook op de Britse maaltijdenmarkt te storten. Takeaway noemt het onderzoek ‘onverwacht’.
5. Miljoenenboete voor gitaarbouwer die minimumprijzen oplegde
De Britse toezichthouder CMA heeft de Amerikaanse gitaarbouwer Fender een boete van 4,5 miljoen pond opgelegd, omdat het bedrijf online retailers jarenlang een minimumprijs oplegde. Het onmogelijk maken van aanbiedingen geldt in het Verenigd Koninkrijk als concurrentievervalsing. Fender zette webshops die toch onder de prijs doeken onder druk. Fender-medewerkers probeerden de overtreding onder de pet te houden door er zo min mogelijk over te communiceren. Het is de hoogste boete die de waakhond hier tot nu toe voor uitdeelde. Vorig jaar moest de Japanse keyboardmaker Casio een boete van 3,7 miljoen pond aftikken voor een vergelijkbaar vergrijp.
6. En dan dit: Vier satellieten genoeg voor wereldwijd internet
Elon Musk mag dan een wolk van duizenden satellieten voor ogen hebben, met amper vier (grotere) satellieten kun je de wereld ook van breedbandinternet voorzien, stellen Amerikaanse wetenschappers in een studie waar MIT Technology Review over bericht. Door de aantrekkingskracht van de zon en de maan kost het momenteel veel moeite om grotere satellieten in een baan om de aarde te houden. Maar ingenieurs van non-profit onderzoekscentrum The Aerospace Corporation berekenden een manier waarop die krachten een satelliet juist in een goede (hogere) baan houden. De grotere hoogte zorgt voor een kwart seconde datavertraging, maar dat is voor de meeste gebruikers te overzien.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout-update van vrijdag 24 januari. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.