1. Kees Koolen koopt zich in bij energie-opslagstartup
Kees Koolen voegt met een investering van “meerdere miljoenen” in energie-opslagbedrijf Elestor weer een bouwsteen toe aan zijn uitdijende cleantech-imperium. De industriéle accu’s van het bedrijf uit Arnhem slaan tegen lage kosten zonne- en windenergie op in zogeheten flow-batterijen. Met het groeigeld wil Elestor een ‘giga-factory’ bouwen voor de grootschalige productie van die batterijen. Koolen stak de afgelopen twee maanden geleden ook geld in oplaadbedrijf Floading en de batterijcontainer Skoon. Door zijn bedrijven samen te laten werken kan Koolen oplossingen bieden ”in alle markten, en desgewenst op zeer grote schaal”.
2. Thuisbezorgd voert dynamische ranglijst in
Restaurants die een hoge positie in Thuisbezorgd veilig willen stellen moeten daarvoor gaan betalen, schrijft RTL Z. In een nieuw systeem, dat nu wordt getest, betalen horecaondernemers vijftig cent tot negen euro per order om te stijgen in de zoekresultaten. De dynamische ranglijst is een flexibele variant op het bestaande advertentiemodel, waarbij ondernemers een ‘tippositie’ kunnen kopen. In het nieuwe TopRank-systeem kunnen ondernemers hun positie op de ranglijst realtime aanpassen. Een anonieme ondernemer noemt het systeem een voorbeeld van machtsmisbruik, omdat consumenten niet kunnen zien of een restaurant heeft betaald voor zijn positie.
3. AI-coalitie wil nationaal fonds
Nederland moet een nationaal fonds optuigen voor het financieren van bedrijven die zich bezighouden met kunstmatige intelligentie. Dat is een van de voorstellen van de Nederlandse AI Coalitie, een nieuwe club van onder meer VNO-NCW, MKB-Nederland, TNO, Seedlink, Philips en IBM, die in oktober officieel wordt gelanceerd. Niks doen is geen optie, waarschuwt de coalitie in een eerste rapport. “Slechts vier Europese bedrijven behoren tot de top 100 wereldwijde AI-startups. Nederlandse startups komen hier nog niet bij.”
Lees ook: Werkgevers willen Nederlands fonds voor AI-startups: ‘Onze positie staat onder druk’
4. ‘Apps bewaren te veel gegevens’
De apps van ParkMobile en Telegraaf Media Groep bewaren buitensporig veel gegevens van gebruikers, stelt tv-programma Brandpunt+ na inspectie van een aantal Nederlandse iPhone-apps die locatiegegevens gebruiken. Het programma ontdekte dat ook gegevens werden opgeslagen van mensen die een abortuskliniek, een soa-poli of een homo-ontmoetingsplaats bezochten. De Telegraaf-app bleek meer dan vier keer per dag de locatie van de gebruiker op te slaan. Een tweetal experts vermoeden dat TMG privacywet AVG overtreedt.
5. Dekbed Discounter slaat slag met Koopjedeal
Dekbeddenkoning Niels Verwij neemt met Dekbed Discounter voor een onbekend bedrag de eerder deze maand failliet gegane koopjessite Koopjedeal over. Koopjedeal deed vorig jaar nog een omzet van bijna 30 miljoen euro, maar de site kon de groei logistiek en organisatorisch niet bijbenen, zegt Verwij tegen Sprout. Hij mocht het bedrijf overnemen met de belofte dat een paar duizend gedupeerde klanten worden gecompenseerd, en dat alle 48 medewerkers van Koopjedeal een nieuw contract aangeboden krijgen.
Lees ook: Buitenkansje? Dekbed Discounter lijft failliete koopjessite in
6. En dan dit: sneaker-verzameling levert 850.000 dollar op
Sole-d! De Canadese investeerder Miles Nadal heeft voor 850.000 dollar beslag gelegd op een collectie van 99 paar zeldzame Nike-, Adidas-, en Air Jordan-schoenen, waaronder de zelfstrikkende Nikes uit Back to the Future II. Met zijn bod voorkwam Nadal, die de sneakers tentoon wil stellen in zijn automuseum in Toronto, dat de schoenen (apart) geveild zouden worden. Eigenaar Stadium Shoes houdt één paar, de Nike Moon Waffle Racing Flat “Moon Shoe” uit 1972, om die alsnog te veilen. De verwachte opbrengst van dat paar is 100.000 tot 160.000 dollar.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van vrijdag 19 juli. Tot maandag!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.