1. Tonnen voor Leidense babyredders
Het Leidense bedrijf Concord Neonatal krijgt een investering van 3 ton van investeringsfonds UNIIQ. Het bedrijf levert een soort tafel die kan worden ingezet bij te vroeg geboren baby’s. Het is aan te raden om de navelstreng van te vroeg geboren kinderen pas na enkele minuten door te knippen, zodat de kans op complicaties verkleint. Wanneer baby’s echter urgente zorg nodig hebben, is dit niet altijd mogelijk. Door de innovatie van Concord Neotral kan de baby direct na geboorte op een bedje worden gelegd die over de moeder wordt gedraaid, zo gaat het idee.
2. XebiaLabs krijgt investering van 100 miljoen
Techbedrijf XebiaLabs krijgt een investering van ruim 100 miljoen dollar, in een series B-ronde geleid door Susquehanna Growth Equity en Accel. Dat meldt het bedrijf maandag. het totale investeringskapitaal van het bedrijf komt daarmee uit op 121,5 miljoen dollar. Het bedrijf, dat actief is in softwareontwikkeling, ontstond uit het in Hilversum gevestigde Xebia van oprichter Daan Teunissen. De onderneming wil de miljoenen inzetten voor verdere groei en het inzetten van extra developers. XebiaLabs groeide afgelopen jaar 117 procent en heeft klanten als Bank of America en General Electric (GE).
3. Rotterdam wil techstad van Europa worden
Rotterdam is geen techstad bij uitstek en ondernemers Hans Scheffer (HelloPrint), Ohad Gilad en Martijn Don (beiden 42workspace) vinden dat jammer. Daarom lanceerden zij dinsdag het nieuwe techplatform WeTech Rotterdam. Hun ambities reiken ver; het platform moet “Rotterdam op de kaart zetten als leidende Europese tech-stad”. Met onder meer cursussen, techrapporten en evenementen proberen zij dit doel de komende tijd te verwezenlijken. De ondernemers werken samen met onder anderen de Gemeente Rotterdam, Innovation Quarter, databedrijf Dealroom en de Hogeschool Rotterdam.
4. Bedrijven moeten zelf energiebesparing rapporteren
Meer dan honderdduizend bedrijven in Nederland moeten zelf rapporteren wat ze hebben gedaan om energie te besparen, meldt de NOS. Omdat de overheid koste wat kost de energiedoelen wil halen, keert het de bewijslast van de zogeheten Wet Milieubeheer om. Hierin staat dat bedrijven verplicht zijn milieubesparende maatregelen te nemen die binnen 5 jaar terugverdiend kunnen worden. De wet is al 25 jaar oud, maar tot dusver was er matige controle. Het zou gaan om gemakkelijke aanpassingen, zoals het vervangen van de huidige verlichting in LED-verlichting.
5. Bye, bye rookruimte – rechter verbiedt het
Lekker paffen in de rookruimte. Voor rokers werd het na het rookverbod van 1 juli 2008 een begrip. Met zijn vijftienen in een slecht geventileerde ruimte van drie bij drie. #genieten. Maar de rookruimte is bij dezen verboden, heeft de rechter bepaald in een rechtszaak aangespand door niet-rokersvereniging CAN (Clean Air Nederland). Belangrijk was volgens het hof dat niet-rokers sociale druk kunnen voelen om naar binnen te gaan. Bovendien moet het personeel de rookruimte in wanneer het deze moet opruimen. Horecaondernemers zijn echter boos: zij hebben immers flink geïnvesteerd in dergelijke ruimtes.
6. En dan dit: YouTube aan Facebook: ‘get back to baby pictures’
Het zijn gouden dagen voor liefhebbers van kattenvideo’s op Facebook. Het platform heeft zijn algoritmes afgestemd op video, waardoor gebruikers veel bewegend beeld in hun tijdlijn zien. Bij YouTube worden ze een beetje bang van Facebooks videobeleid, zo blijkt. Ceo Susan Wojcicki floepte er dinsdag in een video-interview per ongeluk uit: “I think they should get back to baby pictures and sharing.” Ze zei na enig aandringen van journalist Kara Swisher, die haar vroeg of ze bang was voor de concurrentie van Facebook.
Lees ook: Facebook staat onder druk, dreigt een identiteitscrisis?
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van woensdag 14 februari. Tot morgen!