1. Werkgevers ervaren problemen met quarantaineverzuim
Werkgevers ervaren in toenemende mate problemen met quarantaineverzuim. Dat zegt werkgeversvereniging AWVN tegen NU.nl, zich daarbij overigens puur baserend op ‘sterke signalen vanuit de achterban’. Goed, het probleem is als volgt: werknemers die een coronatest hebben gedaan of bijvoorbeeld een melding krijgen in hun corona-app, kunnen hierdoor enkele dagen niet op hun werkplaats verschijnen. Als bedrijf kun je in deze gevallen echter geen beroep doen op de verzuimverzekering, omdat die alleen geldt bij verzuim door ziekte. Heb je een test gedaan en wacht je op de uitslag, dan ben je niet officieel ziek, maar kun je toch niet op de werkplek verschijnen. Dit probleem geldt uiteraard alleen voor werknemers die niet thuis kunnen werken. Verder in het coronanieuws:
- Volgens Trouw raden verscheidene werkgevers hun personeel af de corona-app te gebruiken, omdat ze vrezen voor een personeelstekort. Zij riskeren hierdoor dat medewerkers per ongeluk het halve team besmetten met het coronavirus.
- het RIVM meldt 8306 nieuwe coronabesmettingen, 430 minder dan zondag. De daling die dit weekend werd ingezet, lijkt dus voorlopig door te gaan. De cijfers zijn zo belangrijk, omdat het kabinet er deels zijn maatregelen op baseert. Voor musea, bioscopen, theaters en attractieparken dreigt een twee weken durende sluiting. Vanavond tijdens de persconferentie horen we er meer over.
- Attractiepark FloriWorld was nog maar net open, maar gaat alweer tijdelijk dicht. De reden: door de coronacrisis zijn er te weinig toeristen.
- Stof die puzzels maar af, lezers, want de Duitse viroloog windt er bepaald geen doekjes om: deze coronagolf duurt volgens zijn berekeningen nog zeker tot Pasen. Pas richting de zomer van 2021 ‘keert het normale leven geleidelijk terug’.
- De detailhandel zag zijn omzet in het derde kwartaal van 2021 stijgen met 9,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Met die mooie cijfers komt het CBS.
- Ondanks de coronacrisis werden de rijken weer eens rijker, meldt Quote in de nieuwe Quote500. De vijfhonderd allerrijkste Nederlanders zagen hun vermogen met ruim 6 miljard euro stijgen naar 186 miljard euro. Hoog tijd dus voor een hogere vermogensbelasting!
- Vakbond FNV gaat bij nader inzien toch akkoord met loonmatiging voor het grond- en cabinepersoneel van KLM, waardoor de vlieggigant nieuwe staatssteun kan ontvangen en dus niet failliet gaat.
- Er moet meer coronasteun komen voor de horeca, de reissector en evenementenbranche, vindt werkgeversclub VNO-NCW.
2. 10 miljoen coronasteun voor duurzaam mkb
Duurzame mkb-bedrijven die door de coronacrisis financieel in de problemen zijn gekomen, kunnen aankloppen bij het Duurzaam MKB Fonds. Dit publiek-private fonds helpt ondernemers met groene vingers aan zogeheten Borgstelling MKB-Corona kredieten (BMKB-C) van 2 ton tot 2 miljoen euro. Het fonds wordt beheerd door StartGreen Capital en is gefinancierd door legio oud-ondernemers, alsmede voor 5 miljoen euro door de publieke duurzaamheidsgeldschieter Invest-NL van Wouter Bos. Invest-NL heeft als doel de energietransitie te versnellen maar is hier nog nauwelijks aan toegekomen, omdat het druk bezig was bedrijven te helpen de coronacrisis door de loodsen. Dit weekend werd bekend dat Nederland de CO2-doelen voor 2030 bij lange na niet zal halen, mits we niet bijsturen.
3. Bedrijf Richard Straver in zee met eBay Duitsland
Fintechbedrijf Online Betaalplatform, tegenwoordig Online Payment Platform, heeft eBay Duitsland binnengesleept als klant. Het bedrijf van ondernemer Richard Straver helpt de marktplaats als betaaldienstverlener voor onder meer online betalingen tussen gebruikers. Daarbij wordt ook een zogeheten escrow-dienst geleverd, waarbij het geldbedrag van de koper wordt vastgehouden totdat de verkoper dienst product of dienst heeft geleverd. Straver tegen Sprout: ‘Deze deal hebben we te danken aan onze volledige focus op marktplaatsen. Het is bijzonder dat ze het lef hebben om in zee te gaan met een relatief kleine speler. Ook als je een niche bedient, kun je dus de grootste klanten binnenhalen.’
4. Minder bedrijven erbij in Q3, wel toename webwinkels
In het derde kwartaal van dit jaar zijn er 16 procent minder bedrijven opgericht dan in dezelfde periode in 2019. Dit meldt het CBS, dat spreekt van de grootste daling in acht jaar tijd. De grootste afname aan nieuwe bedrijven was er in (joh) de horeca (-35 procent), gevolgd door cultuur, sport en recreatie (-34 procent) en het onderwijs (-31 procent). In totaal werden er in het derde kwartaal van fit jaar 46 duizend bedrijven opgericht, tegenover 54,6 duizend in dezelfde periode in 2019. Wel werden er afgelopen kwartaal maar liefst 47 procent meer nieuwe webwinkels dan in het derde kwartaal van 2019.
5. Heel Nederland straks aan de Skuumkoppe, dankzij overname
Texelse Bierbrouwerij, het bedrijf achter de Skuumkoppe-biertjes, valt in handen van biergigant Heineken, meldden beide partijen maandag. Hoeveel er voor de overname is neergeteld, is niet bekend. Het Algemeen Dagblad vermoedt dat het om tientallen miljoenen euro’s gaat, aangezien de jaaromzet van de Texelse Bierbrouwerij in 2018 ruim 11 miljoen euro bedroeg. Heineken moet de Skuumkoppe-biertjes naar horecagelegenheden in het hele land brengen. Ze liggen al in supermarkten in heel Nederland, maar in de horeca zijn ze nu alleen nog te koop in horecazaken in Noord- en Zuid-Holland en Utrecht. Directeur Cor Honkoop zegt tegen Misset Horeca dat zijn Texelse bedrijf ‘de beste zomer ooit achter de rug’ heeft.
6. En dan dit: wapenbranche nu al winnaar Amerikaanse verkiezingen
Of de Amerikanen nu vandaag voor Joe Biden of Donald Trump kiezen, er is alvast één grote winnaar van de verkiezingen aldaar: de wapenindustrie. Amerikanen zijn bang dat de verkiezingsuitslag zal leiden tot hevige ongeregeldheden en komen daarom en masse een wapen. Zelfs mensen die gewoonlijk nooit een wapen zouden hebben gekozen. Wapenproducent Smith & Wesson Brands verkocht 40 procent meer handwapens dan afgelopen jaar en zag zijn aandelenkoers dit jaar met 133 procent stijgen, meldt het FD. De koers van concurrent Sturm, Ruger steeg met 51 procent en die van munitieproducent Vista Outdoor met wel 164 procent. ‘Megagezellig’, dus!
Wat we ook lazen:
- Er mogen dan minder nieuwe bedrijven bij zijn gekomen, RTL Nieuws sprak met ondernemers die het wel durven nu te starten. (RTL Nieuws)
- Samen tegen Amazon: deze online boekenwinkel bundelt de brachten van onafhankelijke verkopers. (The Guardian)
- Vrouwen helpen beter door de menopauze te komen? In deze markt ligt 600 miljard dollar voor het oprapen. (Fortune)
- Nou, eh, we zien elkaar weer op Lowlands 2022, ofzo? Vier redenen waarom we nog tot minstens eind 2021 met dat verrekte coronavirus te kampen hebben. (NRC)
- Nederlandse cryptobedrijven vinden de toetsing van DNB te streng. (NRC)
- Vandaag gaan de (laatste) Amerikanen naar de stembus, dus nog eenmaal: hoe staan Trump en Biden er nu voor in de peilingen? (De Volkskrant)
Tot zover de Sprout-update van 3 november. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.