Wat is Sensiks?
Virtual (VR) en augmented reality (AR) beginnen steeds meer onderdeel van onze wereld te worden. Het zijn veelbelovende technieken, maar het kan nog spannender als je ze laat samenwerken met sensory reality, waarbij alle zintuigen de impact ervaren.
Tenminste, dat vinden de oprichters van Sensiks. Zij hebben de Sensory Reality Pod ontwikkeld. Dit is een cabine die in combinatie met een speciaal belevingsplatform een multi-zintuigelijke totaalervaring biedt – woorden die wij zelf niet bedacht hebben trouwens, dit is wat de oprichters je beloven.
Hoe het werkt? Stel, je loopt over het strand en wilt die fijne ervaring delen met een paar van je vrienden. Dan kun je natuurlijk een leuk filmpje op Facebook plaatsen. Je krijgt gegarandeerd een aantal likes, maar niemand heeft echt dezelfde ervaring als jij op dat moment.
Bij virtual reality worden maar twee zintuigen geprikkeld: horen en zien
En dat is vrij simpel te verklaren, zegt Fred Galstaun, één van de oprichters: “Het heeft met je zintuigen te maken. Je brein heeft er vijf om waar te nemen wat er om je heen gebeurt. Bij film, muziek, VR en AR worden vaak maar twee van die zintuigen geprikkeld: horen en zien. Je zit dan in een passieve observatiemodus.”
Stimuleer je ook de andere zintuigen, dan wordt de ervaring een stuk realistischer, zo is de gedachte. De film van die ene strandwandeling wordt dan bijvoorbeeld aangevuld met wind, warmte van de zon en de geur van de zee. “Het eerste wat je brein dan doet”, vervolgt Galstaun, “is in je geheugen graven naar een herinnering uit het verleden die overeenkomt met deze ervaring. Het brein switcht van passief observeren naar actief beleven. Dat is wat wij sensory reality noemen, een nieuwe ervaring in combinatie met VR en AR.”
Het team van links naar rechts: Geerd Schlangen, Daniel Timmer, Tjibbe Renkema en Fred Galstaun.
Wie zitten erachter?
Sensority reality is een nieuwe ervaring met VR en AR
Het idee voor de Sensory Reality Pod ontstaat als oprichter Fred Galstaun (40) een paar jaar geleden tijdens een zakelijk moeilijke periode volledig uitgeblust een dagje naar het Scheveningense strand gaat. De combinatie van zon, zee, strand en wind voelt zo goed dat hij dat gevoel wil vangen.
“Ik had al wat ervaring in die richting”, zegt Galstaun. “Na vijf jaar sales bij Booking.com ging ik sauna’s verkopen in de Benelux, Duitsland en Frankrijk. Sauna’s zijn toch een soort warmtepods.” Het maken van de juiste cabine blijkt overigens makkelijker gezegd dan gedaan. Veel tijd gaat zitten in het maken van het juiste ontwerp en zoeken naar materialen waarmee de pod lokaal en op een duurzame manier kan worden geproduceerd. Na veel uitprobeersels vindt Galstaun dan eindelijk het juiste model.
“Omdat we computergestuurd produceren, kunnen we snel opschalen”, meent de ondernemer. “Bovendien gaan we pas bouwen als we een bestelling binnenkrijgen en daardoor zitten we niet met onverkochte voorraden.” Inmiddels heeft Sensiks zeventien medewerkers. Ook heeft het bedrijf vier wetenschappelijke adviseurs aan zich weten te binden. Die hebben allemaal zo hun specialisme, variërend van de neurowetenschap tot gezondheid en fysieke prestaties. “En die zijn allemaal hartstikke nodig om tot de juiste beleving te komen in de Sensory Reality Pod.”
Wie zit erop te wachten?
Bij Warner Bros noemden ze sensority reality the next big thing
Je hoeft geen geleerde te zijn om te kunnen bedenken dat de entertainmentindustrie wel enthousiast wordt van deze totaalervaring. “Tijdens SXSW noemden topmensen van Warner Bros sensory reality zelfs the next big thing in home-entertainment”, zegt Galstaun.
Maar er zijn ook andere toepassingen te bedenken. “Met onze techniek kun je gebruikers intense belevingen aanbieden”, zegt Galstaun. “Dat is een uitkomst voor de geestelijke gezondheidszorg. Mensen met dementie, autisme, PTSD (posttraumatische stressstoornis), fobieën en stress kun je hiermee behandelen.”
Met GGZ-instelling Stichting Philadelphia draait Sensiks inmiddels een proef waarin zeventig cliënten gebruik kunnen maken van de Sensory Reality Pod. Ook staan er cabines bij een wellnesscenter, hotelketen Van der Valk en bij een groot aantal events. “Veel merken willen hun bezoekers een full sensory brand experience aanbieden en zetten dan onze techniek in.”
Hoe ver is de ontwikkeling?
De Sensory Reality-technologie heeft zichzelf inmiddels bewezen. In de eerste helft van 2017 zijn er bijna twintig pods verkocht. Ook was de techniek aanwezig op bijna vijftig events, zoals TechOpen Air Berlin, VR World London en New Scientist Live, eveneens in Londen.
Tot nu toe hebben al ongeveer 30.000 mensen de Sensory Reality Pod mogen ervaren. Ook is het platform nu gereed, inclusief een software-development kit en een app store voor kant-en-klare SR-belevingen. Toch moet er volgens Galstaun nog veel gebeuren. “Natuurlijk blijven we werken aan nieuwe stimuli en uitvoeringen, die we gemakkelijk als modules in de pods kunnen toevoegen. Wat dat betreft staan we nog maar aan het begin.”
Wat is het businessmodel?
Klanten kopen, leasen of huren de pods van Sensiks. Het bedrijf heeft naast de cabines ook speciale content ontwikkeld, die gebruikers kunnen downloaden vanaf een platform. Voor de afgespeelde programma’s ontvangen zowel de makers, de eventuele agents die een pod plaatsen als Sensiks een fee. Dit gaat volgens het pay-per-view-model of via een licentie. Daarnaast verdient het bedrijf ook geld door service, het leveren van onderdelen en upgrades.
Nog geld nodig?
Tot nu toe is er door de oprichter veel eigen geld in het project gestoken en hebben de partners de nodige tijd geïnvesteerd. Nu is het moment om op volle kracht in te zetten op marketing, sales, operations en services.
Bovendien zoekt Sensiks met de Sensory Reality Pods en het platform nadrukkelijk de internationale markt op. Daar is een investering voor nodig van drie tot vijf miljoen euro. Investeerders hebben zich inmiddels al gemeld; met name vanuit de Verenigde Staten is behoorlijk wat interesse.