Volle bak als nooit tevoren: een mannetje of 700 vulde het Atlas Theater in Emmen begin juni voor de talentvolle jonkies van de Sprout 25 onder de 25 én de Young Business Award.
Sprout plus Young Business Award
Klopt: Sprout en YBA hadden de krachten gebundeld en als je weet dat YBA-oprichter Niels Palmers zelf nog niet zo gek lang geleden zelf in de 25 onder de 25 schitterde, snap je dat het soepel schakelen was.
Volle bak
Jort Kelder: altijd +1
Jort Kelder bewees als avondvoorzitter dat hij eeuwig houdbaar is: ja, hij is een overbekende naam en verschijning. Maar nog eens ja: hij was ook dinsdag scherp, zat bovendien goed in de materie en wist de tenen en schenen onverbiddellijk te vinden. Na het gloedvolle betoog van startup-prins Constantijn (‘Zoals wij als studenten altijd zeiden: goed geluld, Van Oranje’) vroeg Jort hem of hij vaak voor zaaltjes stond. Viel wel mee, aldus de prins: “Ik schnabbel niet.” Best een rake voorzet, die echter in een split second werd gecounterd door Kelder: “Maar mijn familie krijgt ook geen uitkering, hè?’
Constantijn: startupgedoe geen hype
Constantijn pleitte namens StartupDelta nog maar eens voor een steviger ecosysteem waarin de spelers in Nederland hechter samenwerken. Zijn startupmanifest las je al eerder op Sprout, en we interviewden de fresh prince ook al op TNW Conference. “Dit startupgedoe is niet zomaar een hype. Het is een ongelofelijk wezenlijk element van onze economische ontwikkeling.”
‘Goed geluld, Van Oranje’
Ondernemersrisico beperkt
Best prikkelend was zijn vaststelling dat we in Nederland de risico’s van het ondernemerschap nog weleens willen overdrijven. “Anders dan in Silicon Valley, waar je gewoon kunt inpakken als je het niet redt, hebben we in Nederland een sociaal vangnet voor personen. We hebben publieke diensten die Silicon Valley niet heeft, we hebben een infrastructuur die eigenlijk vele malen beter is. De partijen die de grootste risico’s nemen, zijn de investeerders. Zeker als het om hardware gaat, met enorme kosten die voorafgaan aan de marktintroductie.”
Als favoriete scaleup noemde Constantijn Picnic: “Als je ziet hoe professioneel zij het aanpakken, hoe alles helemaal doorgedacht is, van de auto’s tot de mensen tot de data, de customer service en de sourcing: het is een heel indrukwekkend bedrijf.”
Beste Jonge ondernemers:
En toen was het pitchen geblazen voor de 4 finalisten van de Sprout 25 onder de 25, de lijst met meest veelbelovende ondernemers onder de 25 jaar. De mensen achter Bitsensor, Amber Mobility, Custom Drone en DRUK Rotterdam kregen in Emmen daarvoor 1 minuut, waarna ze werden doorgezaagd door Jort en jury (Johan van Mil van Peak Capital, Hugo de Koning van Young Capital, Esmée Pater van iCasting en Remy Gieling van Sprout).
Alex Dings en Ruben van Vreeland (Bitsensor)
Medeoprichter Alex Dings (21) bevestigde zijn reputatie als steengoede pitcher en pakte de titel Beste Jonge Ondernemer van 2017. Met de geavanceerde realtime it-beveiliging van BitSensor hebben hij en compagnon Ruben van Vreeland al banken, verzekeraars en overheden te strikken voor zijn dienst, plus investeerder Volta Ventures. De jury ging plat voor hem. “BitSensor heeft een bewezen product”, aldus voorzitter en Sprout-hoofdredacteur Remy Ludo Gieling. “Cybersecurity heeft een grote toekomst met een gigantische markt. Veel bedrijven zijn nog niet goed beveiligd en zijn ‘lek’. Terwijl steeds meer bedrijven data verzamelen en gebruiken.”
Dagvoorzitter Kelder (links) zaagt Alex Dings door na zijn pitch
Dings met de jury: vlnr Johan van Mil (Peak Capital), Hugo de Koning (Young Capital), Remy Gieling (Sprout) en Esmée Pater (iCasting)
Mede-finalist Steven Nelemans (Amber Mobility)
Mark Woortmeijer (Custom Drone)
Sinan Karaca en Richard Lopes Mendes (Druk Rotterdam)
Beste startup: Media Distillery
Na de jonge ondernemers was de beurt aan jonge ondernemingEN: de vier startups die na voorrondes waren doorgedrongen tot de finale van de Young Business Award: Media Distillery (media monitoring), Inkless (inktloos drukken), Jake (vloeibare voeding), CC Diagnostics (test voor baarmoderhalskanker) en Parkeagle (IoT voor parkeerplekken).
Media Distillery, de Yes!Delft-startup van Roland Sars kreeg uiteindelijk de jury mee en mag zich Beste Jonge Onderneming van 2017 noemen. Voorzitter Ben Woldring: “We hebben gekozen voor een partij met een bewezen model, die in potentie een hoge schaalbaarheid heeft. Bovendien heeft Media Distillery laten zien dat het kan groeien: zijn omzet is de afgelopen jaren verdubbeld.” Volgens Woldring is de track record van ceo Sars ook een sterk punt: hij stond in het verleden als oprichter van cloudbackupdienst BackupAgent al eerder op toonaangevende lijstjes.
Netwerken!
Check die aftermovie!
Foto’s: Erik Eilering