Nieuwe directeur Yes!Delft: ‘Nederland moet een startup nation worden’ 

In 2014 maakte hij een klapper met chat-app Nimbuzz, sinds deze maand is Evert Jaap Lugt de nieuwe roerganger bij incubator Yes!Delft. Nederland moet nu echt een 'startup-nation’ worden, voordat de rest van de wereld ons voorbijstreeft, zegt de kersverse directeur.

Evert Jaap Lugt stapte in 2006 in de voorhoede van de mobiele revolutie, toen hij chat- en voip-app Nimbuzz bedacht. Die dienst sloeg zo goed aan, met ongeveer 150 miljoen gebruikers van India tot Afrika, dat de dienst in 2014 door het Britse New Call werd ingelijfd – voor 137 miljoen euro. 

Lugt was inmiddels al overgestapt naar NGT International, een in Rotterdam gevestigd innovatielab van Swisscom, waar hij als leidinggevende al een beetje opschoof richting de core business van Yes!Delft: innovaties naar de markt brengen. “Dat vond ik heel bevredigend om te doen”, zegt Lugt. “Maar dat was voor 1 bedrijf, nu doe ik het voor meerdere bedrijven – en eigenlijk voor de BV Nederland.” 

Ondernemerschap is een vak, dus het is wat Lugt betreft niet meer dan logisch dat een ondernemer aan het roer staat van een incubator. “Ik zie mijzelf een beetje als een voetballer die nu coach wordt. In de sportwereld wordt dat ook als een pre gezien.”

Passie

Behalve voor ondernemen heeft Lugt, die zelf afstudeerde aan de TU Eindhoven, “een passie voor technologie”. Enthousiast pratend wekt hij de indruk in Delft zo’n beetje in luilekkerland te zijn beland. “De potentie van Yes!Delft, in combinatie met de TU Delft, is oneindig. Er lopen hier zo veel slimme mensen met waanzinnige concepten.” 

Zo kwam Lugt (of ‘EJ’, zoals hij zichzelf noemt) al een onderzoeker tegen die de toediening van chemokuren gerichter wil maken. En iemand die werkt aan de bekabeling van kwantumcomputers, een van de meest veelbelovende maar tegelijk uitdagende it-technologieën van dit moment. 

Lees ook:
Deze 7 hardware-startups gaan versnellen bij Yes!Delft
Deze 6 startups groeien naar 1 miljoen bij YES!Delft
The Office: hier stoomt Yes!Delft tech-startups klaar

“Het is een gave baan, en tegelijk een beetje idealistisch. Innovatie is extreem belangrijk voor Nederland. Kijk naar exponentiële technologieën zoals kunstmatige intelligentie. Het is belangrijk dat we daar meespelen, en het niet overlaten aan bijvoorbeeld de VS. Ook in Azië gaat het hard, daar worden jaarlijks duizenden startups opgericht.” 

Kwaliteit

Die wet van de grote getallen – hoe meer starters, hoe groter de kans op grote succesverhalen – gaat in Nederland niet op, beaamt hij. “We moeten ons op kwaliteit richten. Maar gelukkig zijn er steeds meer mensen bereid om überhaupt iets met ondernemerschap te doen.” 

Nederland moet een ‘startup-nation worden, zegt Lugt. “We hebben nu de kans om vernieuwende industrieën neer te zetten.” Lugt sluit zich aan bij de opvatting dat veel banen met uitsterven worden bedreigd. “Het kan snel gaan. Toen ik 25 jaar geleden bij KPN werkte, was zo’n beetje de hele telecomindustrie hier Europees. Nokia leverde de handsets, de infrastructuur werd gemaakt door Ericsson en Siemens. Op die gebieden doen we helemaal niet meer mee.” 

Propositie

Mocht je je willen aanmelden bij Yes!Delft, let dan nu even extra goed op: de belangrijkste vraag die de nieuwe directeur stelt als hij een startup spreekt is: welk probleem los je op? “Ik kom nog wel eens mensen tegen die zeggen: ik vind het leuk om ‘iets’ met drones te doen. Dan zeg ik: leuk, maar de technologie is eigenlijk irrelevant. Het is veel belangrijker welk probleem je oplost.”

Niet dat Yes!Delft onder Lugts voorganger Pieter Guldemond daar niet al op selecteerde natuurlijk. “Denk goed na over je propositie, en valideer dat zo snel mogelijk. Dat is waar YesDelft goed in is, als ‘validatie-engine’. Met daarna een programma waarmee we zo’n goed gevalideerd idee in ons incubatieprogramma helpen groeien.“ 

3 speerpunten

Lugt heeft voor de komende tijd alvast 3 speerpunten: om kennis naar de markt te brengen is een betere aansluiting met corporates nodig, vindt hij. “Daar gaan we meer programma’s, platforms en events omheen organiseren. Het zou mooi zijn als universiteiten beter weten welke uitdagingen er spelen in het bedrijfsleven.”

Dagelijks de nieuwsbrief van Startups & Scaleups ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

Ook zouden universiteiten en hun incubators wat hem betreft beter samen moeten werken. “In Delft zijn we goed in techniek, in Rotterdam vooral in ‘business’. Uit Amsterdam komen veel consumenten-apps, in Delft worden echt dingen gemaakt. Waarom brengen we dat niet bij elkaar? Techneuten hebben veel behoefte aan commerciële mensen. Als we die groepen bij elkaar kunnen brengen, dan krijg je waanzinnige resultaten.”

Over prioriteiten gesproken, dit is de derde: “We doen veel te weinig aan vrouwelijk ondernemerschap”, zegt hij, mede als vader van drie dochters.